Er zijn inmiddels meer dan 420.000 coronavaccins geleverd. Toch zijn nog maar 75.000 Nederlanders gevaccineerd. Dat moet echt sneller, meent viroloog Ab Osterhaus. "Hoe eerder die vaccins in de bovenarm zitten hoe beter."

Na de eerste coronavaccinaties voor zorgmedewerkers is het nu de beurt aan de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Net als 2 weken geleden was minister Hugo de Jonge aanwezig bij een eerste vaccinatie. Dit keer van een 101-jarige mevrouw in een verpleeghuis in Bennekom.

Voorlopig weinig verschil voor epidemie

"Het is natuurlijk geweldig dat bewoners van de verpleeghuizen nu worden gevaccineerd, maar voor het beloop van de epidemie maakt dat weinig verschil", zegt viroloog Ab Osterhaus.

"Het is zaak om zo spoedig mogelijk te vaccineren en zo snel als kan bij de twintigers en dertigers te komen. Want dat zijn de groepen die een grote rol in de verspreiding spelen."

Lees ook

Langzame handelswijze

Volgens Osterhaus is het vooral een logistieke kwestie, waardoor er relatief weinig mensen zijn ingeënt, in vergelijking met andere Europese landen. "Ondanks de geweldige inzet van GGD'en is de capaciteit in Nederland kennelijk onvoldoende. Net als met het testbeleid en het bron- en contactonderzoek. Dat had beter gekund."

En het moet ook beter, meent Osterhaus. "Zeker met het opkomen van de Britse variant van het coronavirus. Het is vijf voor twaalf en wij breken ons hoofd over het al dan niet invoeren van een avondklok, het gesloten houden van de scholen en andere maatregelen. Soms denk ik: waar is de sense of urgency?"

Lees ook

Tijd tussen de entingen

Het snel vaccineren moet volgens Osterhaus naast de al geldende maatregelen de hoogste prioriteit krijgen. Om meer mensen voor een prik in aanmerking te laten komen, zou je de tweede prik ook wat later kunnen geven, suggereert Osterhaus. "Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in Engeland. Zo kun je eerder meer mensen vaccineren. Er kleven echter ook risico's aan en die moeten we wegen tegen de voordelen."

Nu zit er tussen het toedienen van de eerste en de tweede prik met het Pfizer-vaccin drie weken. De gezondheidsraad en het OMT komen nog met een advies over de tijd tussen de twee inentingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.