Vanwege corona blijft een zomervakantie in Frankrijk, Spanje of Italië nog onzeker. Daarom kiezen mensen massaal voor een seizoensplek op een Nederlandse camping. "Als je me dit voor corona had verteld, had ik je uitgelachen."

De vraag naar een seizoensplek op een camping of vakantiepark neemt dit jaar toe, melden tientallen Nederlandse campings en vakantieparken aan EenVandaag. Zo ziet Landal Camping, waar vier Nederlandse campings onder vallen, een stijging van 40 procent. De zes vakantieparken van Succes Holidayparcs hebben 20 tot 30 procent meer aanvragen ontvangen.

Herontdekking van Nederland

"Wij zien een toename in het aantal Nederlandse gasten dat een seizoensplaats wil, en een afname van het aantal Duitse gasten", vertelt Tim Slager van Molecaten, een exploitant van achttien vakantieparken.

Bij Molecaten park Wijde Blick in Renesse hebben bijvoorbeeld vrijwel alle Duitse gasten hun seizoensplek geannuleerd. Deze plekken zijn last minute overgenomen door Nederlandse families. Dit heeft volgens Slager waarschijnlijk te maken met corona en de herontdekking van Nederland als vakantiebestemming.

Lees ook

'Mensen zijn het zat om thuis te zitten'

Het kabinet roept op om in elk geval tot en met 15 mei niet naar het buitenland te reizen, tenzij het noodzakelijk is. Een vakantie valt daar niet onder. Of het daarna wel kan, is nog onzeker. Voor veel Nederlanders is deze onzekerheid de reden om een vakantie dichterbij huis te zoeken.

Bij Succes Holidayparcs is een flinke toeloop op de seizoensplaatsen: "Mensen die normaal gesproken misschien toch naar het buitenland gaan en een caravan hebben, zetten hem in Nederland neer voor het seizoen." In de weekenden staat het al aardig vol op de parken. En met de feestdagen in het vooruitzicht wordt het alleen maar drukker. "Mensen zijn het zat om thuis te zitten."

Aanvragen afwijzen

Ook de familiecampings die zijn aangesloten bij Ardoer zien een stijging naar de vraag van seizoensplaatsen. Lilian van Selm van Camping De Zandhegge in Emst vertelt dat ze gemiddeld twee of drie aanvragen per dag krijgen die ze moeten afwijzen. "Wij hebben een beperkt aantal seizoensplaatsen en we gaan daar niet overheen."

Op verschillende campings en vakantieparken zijn de seizoensplekken al uitverkocht, zoals bij Camping De Heldense Bossen in Helden. "De afgelopen jaren was er nog wel ruimte voor het seizoen, nu niet meer. Op het moment hebben we zelfs enkele lege jaarplekken voor een seizoen verhuurd", vertelt eigenaar Marcel Timmermans.

Van verre reizen naar een camping om de hoek

Judith (31) is zo iemand, die door corona een seizoensplaats heeft genomen op een camping, slechts 15 minuten van haar woonplaats. "Als je me dit had verteld voor corona, dan had ik je uitgelachen. Zelfs kamperen in Frankrijk vond ik niet ver genoeg."

Judith ging met haar gezin vaak ver op vakantie. "Alleen een reisgids mee en door Thailand backpacken met twee t-shirts, twee broeken, een vest en een bikini. Juist met kinderen is dat leuk." Maar vorige zomer vonden ze het door corona niet nodig om in het vliegtuig te stappen. Daarom brachten ze 3 weken door op een camping in Heeg.

Camping Heeg
Bron: Eigen foto
Judith heeft een seizoensplek op watersportcamping Heeg

Wachtlijst voor seizoensplek

"Het was daar zo fijn. We zaten op het dijkje met een wijntje terwijl ons ene kind aan het zeilen was, en de andere heerlijk speelde op het strand." Na een gesprek met een stel dat ook een seizoensplek had, besloten Judith en haar vriend om een camper te kopen en een seizoensplek te nemen op Watersportcamping Heeg.

"We informeerden gelijk naar een seizoenplek, maar ze hadden al een wachtlijst. Ons geluk was dat er een aantal Duitsers zijn weggevallen", vertelt Judith. Ook het aanschaffen van een camper bleek nog een hele uitdaging. "Wij hebben in deze drukke tijd een tweedehandscaravan kunnen kopen. Een jaar eerder hadden we er 2.000 euro minder voor betaald."

Hele zomer op de camping

Het jonge gezin verhuurt de caravan aan anderen wanneer ze er niet zijn. "Maar we hebben al wel besloten dat we deze hele zomer op de camping zullen zijn. Het is dichtbij huis, maar toch wel een hele andere omgeving. Er is geen internet, dus je bent ook niet aan het werk. En de kindjes vermaken zich wel."

Het gezin heeft zich voorgenomen om deze zomer zoveel mogelijk plekken in Nederland te bezoeken waar iedere buitenlandse toerist altijd naartoe gaat, maar waar zij nog nooit zijn geweest. "Het is best wel erg, ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest, maar wel op Curaçao en Aruba." Er valt dus nog genoeg te ontdekken.

Lees ook

Anders naar Spanje

Ook Wendy (40) en haar gezin hebben dit jaar een seizoensplek genomen. Zij verblijven op camping 't Stien'nboer in Haaksbergen. "Een redelijk grote camping met zwembaden en veel animatie voor de kinderen." Ze stonden vorig jaar ook al een paar weken op de camping, maar zijn daarnaast nog op vakantie geweest naar Spanje.

"Omdat reizen naar het buitenland dit jaar nog onzeker is, hebben we besloten dat we deze zomer lekker naar de camping gaan in Nederland." Niet alleen Wendy, maar haar hele familie heeft een seizoensplek genomen op dezelfde camping. "Iedereen dacht, we kunnen niet op vakantie naar het buitenland, laten we ook maar een stacaravan kopen."

Wendy op de camping
Bron: Eigen foto
Wendy in haar stacaravan

Gepimpte caravans

"Normaal gesproken zijn caravans vies, bruin en oubollig", zegt Wendy. Ze vond dat daar verandering in moest komen en heeft sinds corona een nieuwe hobby: het pimpen van caravans. "Wij maken ze weer fris en hip door ze te verven en door een leuk behangetje."

Wendy heeft haar eigen caravan al gepimpt en ook nog een andere caravan gekocht voor de verhuur. "Die caravan is voor aanstaande zomer volledig verhuurd. Dat ging heel erg snel." Toch blijft het voor Wendy wel bij een hobby. "Het is een beetje uit de hand gelopen, het moet wel leuk blijven."

De gepimpte caravan van Wendy
Bron: Eigen foto
De gepimpte caravan van Wendy

Tijdelijke oplossing

De 68-jarige Ruud Vorstermans heeft vorige week zijn toercaravan neergezet op Natuurkampeerterrein Harskamperdennen in Kootwijk. "Ik ga normaal gesproken minimaal een keer per jaar naar Frankrijk en Italië. Maar nu is er weer zoveel onzekerheid over wat wel en niet mag. Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen waar ik naartoe wil en doorheen reis."

Vorig jaar had hij precies hetzelfde probleem. "Toen ben ik voor het eerst in 25 jaar niet naar Italië op vakantie geweest." Ook dit jaar blijft hij in ieder geval de komende maanden in Nederland en dat bevalt hem prima.

Ruud op de camping
Bron: Eigen foto
Normaal gesproken gaat Ruud naar het buitenland, nu blijft hij dichter bij huis

'Ik geniet van elke dag'

Ruud: "Ik vermaak me wel. Ik heb mijn fiets bij me, en wandel en puzzel graag. Het is toch wel even iets anders dan je eigen vertrouwde omgeving, dus ik geniet van iedere dag. Er zijn veel ergere dingen dan niet op vakantie kunnen naar het buitenland." Het enige wat hij mist, is een terrasje. "Maar daar kun je zelf ook wel weer wat van maken."

Toch pakt hij zodra het kan zijn toercaravan in en vertrekt hij naar Italië. Ruud denkt dat het nog wel moet lukken dit jaar. En als het toch niet lukt? "Dan boek ik op deze camping nog een plek voor het naseizoen. Ik zie het wel en maak me niet druk over de dingen die ik niet kan veranderen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.