"Het had wat mij betreft ook wel eerder gemogen", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten over de klimaatmaatregelen van het kabinet die vandaag worden gepresenteerd. Toch is hij trots op de plannen die er nu liggen.

Vandaag is het zo ver, de langverwachte klimaatplannen worden eindelijk gepresenteerd. Dit kabinet zou 'het groenste kabinet ooit' zijn. Toch duurde het ruim anderhalf jaar tot de klimaatmaatregelen er waren. En dat heeft Rob Jetten veel te lang geduurd.

'Had wel eerder gemogen'

Eerst mochten 150 maatschappelijke organisaties maandenlang meepraten aan zogenoemde 'klimaattafels', daarna moesten de voorstellen worden doorgerekend. En nu neemt het kabinet besluiten.

D66-leider Rob Jetten, door VVD-er Klaas Dijkhoff tot 'klimaatdrammer' gedoopt, is blij met de uiteindelijke plannen. Wel vindt hij dat ze eerder hadden mogen komen.

Rob Jetten over de klimaatplannen: "We hadden de tussenstappen van de verschillende onderzoeken nódig."

'Iedereen begrijpt noodzaak rekeningrijden'

Jetten is trots dat de coalitiepartijen elkaar niet de tent uit hebben gevochten, ondanks de onderlinge verschillen. In plaats daarvan zijn ze tot concrete resultaten gekomen. Zo komt er een CO2-heffing voor bedrijven, worden er maatregelen genomen in de landbouw en gaan we in 2026 rekeningrijden.

Jetten is verrast dat ze er op dat laatste punt ook zijn uitgekomen: "Wie had dat gedacht? Door de goede onderlinge samenwerking is dat toch mogelijk gebleken. Van links tot rechts begrijpt iedereen inmiddels dat je daar naartoe moet."

Lees ook

Rob Jetten over Rekeningrijden: "Ik denk dat je naar betalen naar gebruik moet."

'Tegenstemmen in Eerste Kamer onvoorstelbaar'

Volgende week debatteert de Tweede Kamer voor het eerst over de klimaatmaatregelen van het kabinet. Het kan een lastige klus worden om de enorme hoeveelheid aan maatregelen ook door de Eerste Kamer te loodsen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid en is het kabinet afhankelijk van steun van de oppositie.

Dat lijkt een flinke hobbel. "Ik kan me niet voorstellen dat partijen die vóór klimaatbeleid zijn, in de Eerste Kamer tégen deze plannen zullen stemmen", zegt Jetten.

Jetten over steun oppositie: "Bij de verdere uitwerking gaan we heel graag samenwerken met zoveel mogelijk partijen uit de oppositie."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.