Met een CO2-uitstoot die hoger is dan afgesproken, haalde het kabinet de afgelopen periode de klimaatdoelen niet. Toch kijkt D66-fractievoorzitter Rob Jetten tevreden terug: "Deze periode was een kantelpunt. De groene revolutie is echt begonnen."

Rob Jetten maakte een pijlsnelle opmars op het Binnenhof. In 2017 kwam hij als nieuweling in de Tweede Kamer, en ruim een jaar later volgde hij Alexander Pechtold al op als voorzitter van de D66-fractie. Hij noemt dat nu 'een sprong in het diepe' en 'een klein beetje een gokje dat helemaal verkeerd zou kunnen uitpakken'.

'Klimaatdrammer'

Afgelopen periode had Jetten vaak en langdurig coalitie-overleg met zijn collega-fractievoorzitters van VVD, CDA en ChristenUnie, om het kabinetsbeleid af te stemmen. Daar wil hij vanaf: "Dat zal ook mijn inzet zijn na de verkiezingen van 17 maart: kan dat regeerakkoord wat meer op hoofdlijnen? En kun je daarmee ook wat meer ruimte creëren voor beide Kamers richting het kabinet? Ik vind het wel gezond als je niet alles aan de voorkant helemaal dichttimmert."

Door coalitiegenoot VVD werd Jetten 'klimaatdrammer' genoemd, een titel die hij als geuzennaam aannam. Toch moet hij concluderen dat de klimaatdoelen die in het regeerakkoord waren afgesproken (49 procent reductie van de CO2-uitstoot in 2030, en 25 procent reductie aan het einde van dit jaar) niet worden gehaald.

Lees ook

Achterstand moeilijk in te halen

"Ik had natuurlijk het allerliefst gezien dat overal de daken al vol zouden liggen met zonnepanelen en we nóg meer windmolens hadden kunnen bouwen", zegt Jetten over de niet behaalde klimaatdoelen. "Maar de realiteit is dat een achterstand in zo'n korte termijn niet in te halen is."

Dat zijn rechtse coalitiegenoten op klimaatgebied minder gemotiveerd waren, hielp volgens Jetten niet mee: "We hebben als D66 toch een gok genomen om met CDA en VVD een regeerakkoord over klimaat te sluiten. Je kan natuurlijk zoals GroenLinks aan de zijlijn blijven staan en je gelijk halen. Ik heb uren met Dijkhoff en Buma in zaaltjes gezeten om een halvering van de CO2-uitstoot voor elkaar te krijgen."

Lees ook

Kantelpunt

Zonder het halen van de klimaatdoelen vond Jetten de deelname aan dit kabinet voor D66 toch de moeite waard: "Ook al hebben we niet alle achterstanden ingelopen: de afgelopen kabinetsperiode was een kantelpunt. We zijn als Nederland uit de startblokken. Die geest gaan we niet meer in de fles krijgen. Die groene revolutie is echt begonnen."

Bekijk hier de TV-reportage met Rob Jetten, fractievoorzitter van D66.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.