Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van klimaatmaatregelen. Twee leden van het Opiniepanel, de een stemt rechts en de ander links, over hun argwaan.

"Ik denk dat het klimaatprobleem overdreven wordt", zegt de 19-jarige rechtenstudent Tristen Strijkert. Hij is sinds 2017 lid van Forum voor Democratie. Hij is blij dat 'zijn' partij een duidelijk standpunt inneemt ten aanzien van de klimaatmaatregelen. Tegengas is volgens hem hard nodig.

Liever kernerengie

Strijkert denkt dat veel voorstellen voor maatregelen niet nuttig zijn. "Bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Die hebben veel subsidie nodig en de energie die eruit wordt gehaald is niet rendabel genoeg."

Het FVD-lid noemt kernenergie als redelijk alternatief. "Er moet worden geïnvesteerd in technieken die ons in de toekomst goedkopere, ook enigszins groenere, energievoorziening kunnen brengen."

Gratis bij IKEA

Ook Ernst Anepool gelooft niet in windenergie. Maar in tegenstelling tot het jonge FVD-lid heeft de 58-jarige SP'er wél fiducie in zonne-energie. "Van de subsidie kun je bij IKEA 6,5 miljoen zonnedaken kopen, voor ieder huis in Nederland een zonnedak. Dan heeft dus heel Nederland 'gratis' energie van datzelfde stukje subsidie wat ze nota bene zelf uit de belasting betaald hebben."

"Hen enige waar aan gedacht wordt is nu: hoe kunnen we de grootste bedrijven zo veel mogelijk winst laten behalen en zo min mogelijk belasting laten betalen? En de gewone burger heeft het nakijken."

Lees ook

Klimaatcollege

Na een van de klimaatcolleges die Eickhout in het land geeft, in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement van 23 mei, blijken Strijkert en Anepool niet van plan over te steken naar de partij van groene Spitzenkandidat. "100 procent van de mensen overtuigen is lastig", geeft Eickhout toe. "Maar steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren."

Dat laat onverlet dat de GroenLinkser erkent dat op het klimaatthema sprake is van polarisatie. Volgens hem een 'natuurwet van de politiek. Eickhout: "Iets wordt gethematiseerd. Dan ga je met oplossing proberen te komen, maar dan zal er altijd een tegenreactie zijn van partijen die zich er tegen afzetten."

Tv-reportage EenVandaag: Opiniepanel-leden bezoeken klimaatcollege Bas Eickhout (GroenLinks)