De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn had gewoon 'ja' of 'nee' kunnen zeggen. Maar hij dook maar liefst zes keer weg voor de vraag van een Channel 4-journalist of hij dacht dat Groot-Brittanië beter af zou zijn buiten de EU, dan binnen de EU. 

Dat leverde bijzondere beelden op:

Politici die moeite hebben om vragen te beantwoorden; dat is niets nieuws. Maar dat er zo duidelijk zo vaak dezelfde vraag wordt gesteld? Dat gebeurt niet dagelijks, maar is toch een interviewstijl die af en toe wordt gebruikt. Jeremy Paxman deed het in 1997 meer dan 10 maal toen hij de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard interviewde.

Politici scheren langs de waarheid

Sven Kockelmann, bekend van onder meer het tv-programma Oog in Oog, pakt zijn gasten vaak hard aan. Zijn interviewstijl wordt wel eens met Paxman in Engeland vergeleken. Hij kan het interview uit 1997 met Michael Howard wel dromen. "Ik heb het vaak gezien." Kockelmann vindt dat dit interview als voorbeeld op scholen voor journalistiek zou moeten dienen. "Sommige politici hebben op sommige momenten er belang bij om een vervelende kwestie niet te beantwoorden. Ze scheren langs de waarheid of proberen de vraag te ontwijken", aldus Kockelmann.

Uiteindelijk gaf Howard 20 jaar later aan waarom hij geen antwoord gaf. Hij noemde het interview 'absurd'. Wellicht horen we over een jaar of twintig waarom Corbyn geen antwoord gaf, op de vraag bij Channel 4.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.