Jeremy Corbyn, de partijleider van de Britse Labourpartij is donderdag  5 juli in Nederland om zijn visie te geven op de toekomst van Europa. En dat terwijl het Verenigd Koninkrijk met de Brexit de EU juist verlaat. Een wonderlijk moment: pleiten voor een linksere Europese koers terwijl zijn land zich afwendt van Europa. Wat wil Jeremy Corbyn en wat vindt hij van de Brexit?

Diep verdeeld

De partij van Corbyn is diep verdeeld over de Brexit, maar Corbyn zelf houdt zich op de vlakte. Officieel meldt hij dat hij tegen de Brexit is en hoopt dat de handelsrelatie met de EU blijft bestaan. Maar officieus zou hij voorstander zijn van de Brexit.

Een deel van de Labourpartij is fel tegenstander van de Brexit en wil dat er een nieuw referendum komt. Dat referendum gaat er waarschijnlijk niet komen.

Premier Teresa May ligt ondertussen overhoop met haar eigen partij en krijgt de geledingen niet gesloten. May hoopt dat in haar partij alle neuzen weer dezelfde kant op gaan en heeft voor vrijdag 6 juli haar kabinet bijeen geroepen op het buitenhuis Chequers om tot één gezamenlijk standpunt over de Brexit te komen. De onderhandelingen over de Brexit tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verlopen uiterst moeizaam en ondertussen tikt de klok door. Maart 2019 moet er een deal liggen. Rutte drong afgelopen week tijdens het bezoek van Teresa May aan Nederland nog aan op haast.

Geen Brexit maar linkse Europese koers

Het kabinet van May staat allesbehalve sterk en strompelt van crisis naar crisis, maar Corbyn weet dat, als oppositiepartij niet uit te buiten. Hij mengt zich niet in de Brexit-discussie, terwijl hij nu alle gelegenheid heeft om de chaos van May’s kabinet nog groter te maken of zelfs May ten val te brengen. Als hij geen harde Brexit wil, dan is nu het moment. In dat opzicht is de grote vraag: wat komt Corbyn hier eigenlijk doen? Pleiten voor een Europese koers, terwijl zijn land zich afwendt van Europa.

Hij wil dat er in Europa een linksere, socialistische koers wordt gevaren met een eerlijker belastingstelsel. Geen ‘rulings’ of afschaffen van de dividendbelasting en meer oog voor de ‘gewone Europese burger’. Corbyn is hier op uitnodiging van de PvdA, die met partijleider Asscher al sinds het aantreden van het kabinet te hoop loopt tegen de afschaffing van de dividendbelasting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.