De Britse premier May wordt onder druk gezet door Donald Trump. Dat was al langere tijd het geval, maar Trump weet het net nog een beetje erger te maken tijdens het staatsbezoek aan Engeland.

In een interview met The Sun haalt Trump hard uit naar de Brexit-strategie van Theresa May. Wat betekent dit voor haar?

May staat er niet best voor. Deze week kwam ze met een plan voor een ‘zachte Brexit’. Dat was reden voor het vertrek van twee ministers, waaronder Boris Johnson. Zo groeit het beeld van een Brexit-chaos. Politiek socioloog Eric Gordy twittert: "Een fatsoenlijke Britse regering zou prima op de woorden van Trump kunnen reageren. De huidige regering kan helemaal niks."

Oud-Engelandcorrespondent Vanessa Lamsvelt zegt dat "deze week weliswaar een nachtmerrie voor May is, maar dat ze als premier stevig in het zadel zit. Ook heeft  May aangegeven bereid te zijn om te vechten tot de laatste snik."

Als May zou opstappen is het de vraag wie haar gaat opvolgen. Het gerucht gaat dat Boris Johnson premier wil worden. Hij is wel een omstreden figuur. Toen hij minister van Buitenlandse Zaken werd schreef The economist: “Het is alsof je een baviaan achter het stuur van een Rolls Royce zet”.

Niet iedereen is blij met de komst van Trump. In Londen wordt geprotesteerd tegen het bezoek met een grote baby-Trump-ballon. En op sociale media vragen mensen zich af of Trump eigenlijk wel weet waar de Brexit over gaat. Deze verwarrende speech ging viral. Trump begon over de Brexit en eindigde bij de Amerikaanse verkiezingen.

Factcheckers zeggen overigens dat vrijwel alles wat Trump in deze speech zei niet klopt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.