Nederland is de grootse exporteur van agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Zo’n 10% van al onze agrarische uitvoer gaat naar het land. Vooral groente en fruit, aardappelen en bacon zijn onze grootste exportproducten. De Brexit heeft straks een enorme impact op onze agro- en voedingssector.

Vandaag organiseert het kabinet en de werkgevers in de tuinbouwsector een speciale bijeenkomst voor ondernemers over de invloed op landbouw- en voedingssector.

“Met dit soort bijeenkomsten willen we iedereen bewust maken van de verschillende scenario’s en het belang van een goede voorbereiding. Zo zorgen we dat we als agrarische exportgrootmacht zo goed mogelijk zijn voorbereid”, zegt minister Schouten van Landbouw.

Nederlandse bedrijven zijn niet voorbereid

Nederlandse exporteurs moeten straks rekening houden met extra grenscontroles. Voorbereiding is daarom van groot belang volgens de minister. “Met extra mensen bij de douane, de NVWA en overige keuringsdiensten zorgt de overheid voor extra capaciteit om wachttijden voor grensformaliteiten kort te houden.” Zo’n 77.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk, waarvan bijna de helft (35.000) geen export-ervaring heeft met landen buiten de EU.

'Brexit is een dure grap'

Michiel van Veen, directeur planten exporteur Royal Lemkes exporteert naar 32 Europese landen, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk. Hij is momenteel bezig met een testtransport naar Canada. “Twaalf procent van onze omzet gaat naar de voorbereidingen van de Brexit. Een dure grap, zo een Brexit.”  Ook wordt verwacht dat de concurrentie op de Europese markt toeneemt en wordt de toegang tot de Britse markt moeilijker.

Nederland exporteert voor zo’n 9 miljard euro aan agro-producten naar het Verenigd Koninkrijk.