Er wordt vaak verzucht dat een koningshuis zoveel geld kost, maar wat het een land oplevert, daar hoor je zelden iets over. Dat kan anders, moeten ze in Groot-Brittanië hebben gedacht, want daar is uitgerekend hoeveel keiharde ponden de Britse Monarchie het koninkrijk eigenlijk oplevert.

Volgens een onderzoek van Brand Finance is de Britse Monarchie 67,5 miljard pond waard. Een deel van 25,5 miljard zit in de waarde van bezit als paleizen, land en goederen en het andere deel van 42 miljard staat voor wat de Britse monarchie de komende jaren oplevert aan de nationale economie. Het privévermogen van de Windsors is niet meegenomen in het onderzoek.

Hoeveel de Nederlandse monarchie ons als land oplevert is nooit echt goed onderzocht, maar professor macro-economie Harry van Dalen van de Universiteit van Tilburg heeft eens een schatting gemaakt en hij stelt dat de monarchie de Nederlandse economie jaarlijks 4 tot 5 miljard euro oplevert. Dat is vele malen meer dan wat het kost (58,5 miljoen per jaar plus de onbekende kosten van de beveiliging).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.