Vandaag gaan de Britten naar de stembus. Premier Theresa May riep deze verkiezingen in april uit omdat ze een groter mandaat wilde voor haar aanpak van de Brexit. Intussen is de straatlengte voorsprong die ze had op Labourleider Jeremy Corbyn grotendeels verdampt, maar de houding van de Europese Unie helpt haar wel een handje.

De onbuigzame houding van de EU wordt in Groot-Brittannië namelijk niet goed ontvangen. In de metafoor van de Brexit als een scheiding wordt de EU in Engeland vaak afgeschilderd als de partner die zich er maar niet bij neerlegt dat het over is. Dat zorgt voor irritatie in Engeland, en zelfs een deel van de Britten die tegen de Brexit stemden in het referendum overweegt nu op Theresa May te stemmen. 

Toename steun voor Brexit

Uit een recente peiling van het Britse peilbureau Yougov blijkt dat nu 68% van de Britten een vertrek uit de EU steunt, terwijl bij het referendum vorig jaar 52% voor Leave stemde. 23% van de respondenten noemt zichzelf een Re-leaver: iemand die remain stemde bij het referendum, en nu vindt dat de overheid de uitkomst van het referendum moet respecteren.

De EU lijkt er alles aan gelegen om het Verenigd Koninkrijk niet al te goed uit de Brexit te laten komen om andere EU-landen vooral niet op het idee te brengen om ook uit de unie te stappen. Onlangs dreigde Merkel dat het Verenigd Koninkrijk een prijs zal betalen als het de immigratie vanuit de EU stopzet. Gespreksdetails uit een diner van de Britse premier May met EU-president Juncker waarbij de partijen alles behalve dichter bij elkaar waren gekomen lekten uit via Duitse media. De Britten stelden Juncker daar verantwoordelijk voor en zagen het als bewijs dat de onderhandelingspartners niet te vertrouwen zijn.

Waar de EU-leiders proberen eensgezindheid en daadkracht uit te stralen naar hun burgers toe lijken ze de Britten die voor een verblijf in de EU stemden van zich af te keren. Het daadkrachtige en sterke optreden van Theresa May spreekt deze groep remainers aan, terwijl May sinds ze premier is wel een vrij harde Brexit-koers vaart. 

Hoe wordt de EU-opstelling uitgelegd?

EenVandaag ging naar de Britse paardenrennen, een typisch Brits fenomeen, om daar de stemming over de houding van de EU te peilen. Daarnaast spreken we met Dan Hodges, politiek verslaggever van The mail on sunday, hij vindt dat de EU zich in de vingers snijdt met de huidige retoriek. Hodges overweegt nu op May te stemmen, terwijl hij ten tijde van het referendum tegen een Brexit was. Daarnaast spreken we met Alastair Campbell, hij was spindoctor van oud-premier Tony Blair en verklaart hoe de Europese opstelling in Engeland wordt uitgelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.