Muzikanten in het Verenigd Koninkrijk zitten in de stress. Een groot aantal bekende namen in de muziekwereld zoals Elton John, Radiohead, en Ed Sheeran hebben een open brief gestuurd naar de Britse regering. Die heeft ze laten vallen vinden ze.

Vanaf 2021 moeten de artiesten uit niet Europese Unie-landen een werkvergunning aanvragen wanneer zij met hun band in Europa willen optreden. Dat geldt dus nu voor artiesten uit Engeland. Andersom geldt deze regel nu ook voor de Nederlandse artiesten die op willen treden in het Verenigd Koninkrijk. Dat is niet alleen duur, het kost ook nog eens veel tijd, en maakt touren dus een stuk moeilijker.

Shows missen

Dit gevolg van de brexit zorgt voor logistieke problemen. "Het gaat allemaal gewoon een stuk langer duren nu", zegt Eric van Eerdenburg, festivaldirecteur van Lowlands en werkzaam voor Mojo Concerts. Hij herinnert zich nog de tijden voor het Verdrag van Schengen, toen je als artiest soms bijna je volgende show miste door de uitgebreide controles aan de grenzen.

Dit betekent dat artiesten misschien meer tijd moeten gaan inplannen tussen hun shows of zelfs ervoor moeten kiezen om geen shows meer te geven in bepaalde landen. Artiest Pip, van de Nederlandse band Pip Blom, ziet deze periode nu al met tegenzin tegemoet. "Normaal deden wij een show in Engeland en konden wij bij thuiskomst ook in Nederland optreden. Dat is door die extra controles nu niet meer mogelijk."

Lees ook

Duurdere tickets

Daarnaast komen er voor de artiest dus nieuwe kosten bij. Elk lid van de band zal een werkvisum moeten aanvragen en ook over de verkochte merchandise zal per land belasting afgestaan moeten worden. Hoe veel een visum gaat kosten, is voor Pip nog niet duidelijk. Ze denkt dat dat vooral voor de nog minder bekende artiesten pittig zal worden. "Wij spelen nu net quitte, en dat terwijl we wel al in zalen van 300 tot 600 man spelen. Als je een kleinere artiest bent is het bijna niet haalbaar."

Hoewel het regelen van zo'n visum de verantwoordelijkheid van de artiest is, zou het wel kunnen dat boekingskosten daardoor stijgen. Het wordt ten slotte duurder om dan in Europa of het Verenigd Koninkrijk op te treden. Eric van Eerdenburg geeft aan dat de consument dit zal merken. "Het is heel simpel, wanneer de boekingskosten stijgen worden de tickets ook duurder."

Lees ook

Oneerlijk

Alles wordt dus duurder en ingewikkelder. Maar de kloof tussen al bekende en opkomende artiesten wordt ook groter. "Als je als kleine band door deze nieuwe regeling nu niet ergens in het voorprogramma kan staan omdat dat te duur is, is dat echt heel erg."

"Hierdoor ontstaat er een soort klassensysteem. Optreden op sommige plekken is opeens alleen weggelegd voor de artiesten met genoeg geld," zegt Pip Blom. Als 'gewone muziekliefhebber' is ze daarnaast bang dat je het ook gaat merken aan de soorten bands die nog komen optreden. "En dat terwijl het juist die kleine opkomende bands zijn die mij hebben geïnspireerd om ook de muziek in te gaan."

Muzikant Pip Blom en festivaldirecteur van Lowlands Eric van Eerdenburg in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.