Een broodje ham van een reiziger vanuit Engeland komt de grens niet meer over na brexit? Er is wereldwijd verbazing over beelden van EenVandaag bij de grens.

Voorstanders van de brexit zijn 'not amused' over de Nederlandse douanier die in een EenVandaag-reportage een broodje ham in beslag neemt van een Poolse man die Nederland in wil. Sinds 1 januari mogen er vanwege de brexit niet zomaar meer de grens over. De beelden bleven niet onopgemerkt: The Guardian, BBC en Daily Mail besteedden aandacht aan de video. "Het wordt gezien als Britje pesten", zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Patrick van IJzendoorn.

Een klein fragment uit de reportage van EenVandaag waarover nu veel wordt geschreven

Meer dan een broodje ham

Het artikel van The Guardian met de kop: 'Dutch officials seize ham sandwiches from British drivers', is volgens Van IJzendoorn zelfs het best gelezen artikel van The Guardian. "Het heeft voor veel beroering gezorgd", zegt hij. "Zoiets is hier in Engeland meteen politiek. The Guardian, een pro-EU-krant, zegt: zie je wel, dit is waarvoor we hebben gestemd. Terwijl de brexiteers zeggen: het is pietluttig, dat innemen van zo'n broodje ham."

Een Brits parlementslid noemt het zelfs muggenzifterij. "Het is hier meer dan een broodje ham", legt Van IJzendoorn uit. Ook de houding van de douanier die het broodje in beslag nam, schiet in het verkeerde keelgat van brexitvoorstanders. "De douanier had zo'n lacherige houding en zei iets als: welkom bij de brexit, meneer. Dat geeft aanstoot."

De pakketjes met boterhammen waar het allemaal begon
Bron: EenVandaag
De pakketjes met boterhammen waar het allemaal begon

Tastbaar

"Als jij vanuit Amerika reist, weet je dat er bepaalde regels zijn waaraan je je moet houden", zegt brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt. "Maar Engeland is natuurlijk een land dat heel dichtbij ligt en waarmee er allerlei verbindingen zijn. Het wordt heel pijnlijk duidelijk wat de brexit nu betekent."

"Andersom zouden wij ook zo reageren", denkt zij. "Dit zijn de regels en brexit gaat natuurlijk ook over: alles was open, er was niks aan de hand en nu hebben we het over disruptie in een boterhammetje met ham. Het is heel tastbaar nu."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.