Na vele verbroken deadlines is er nu op de valreep voor kerst een handelsdeal tussen de EU en de Britten. Vijf vragen aan Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt van EenVandaag over wat deze overeenkomst inhoudt en wat de gevolgen zijn.

1. De langverwachte deal is eindelijk aangekondigd. Wat betekent dit moment wat jou betreft?

Dit is een moment van grote opluchting. Na 4,5 jaar moeizame onderhandelingen is de tijdsdruk er nu eindelijk af.

2. Wat staat er nu precies in deze handelsdeal?

In deze belangrijke deal is geregeld hoe de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er na 1 januari uit gaat zien. Het is een ontzettend dik pakket van in totaal rond de 2000 pagina's, en het gaat over van alles: visserijrechten van Europese vissers in Britse wateren, maar ook de uitwisseling van inlichtingen tussen de veiligheidsdiensten en hoe er voor gezorgd wordt dat Britse bedrijven geen concurrentievoordeel krijgen op bedrijven uit andere Europese landen.

Vanessa Lamsvelt
Bron: EenVandaag

Lees ook

3. De EU zegt dat het een eerlijke deal is, Boris Johnson zegt nu dat het VK de controle weer terug heeft. Hebben ze allebei gewonnen?

Ze proberen het natuurlijk allebei neer te zetten als een overwinning. Het is voor beide kanten absoluut het beste dat er nu een overeenkomst is. Ik heb de 2000 pagina's nog niet kunnen lezen, maar het ligt voor de hand dat Boris Johnson toch iets toegegeven heeft op het vlak van Europese regels waarmee het Verenigd Koninkrijk in de pas moet blijven lopen. En ook op visserijrechten heeft de EU een belangrijke overwinning behaald: de Britten wilden daar elk jaar opnieuw onderhandelen. Brussel heeft nu voor elkaar dat de afspraken die nu gelden, voor 5,5 jaar blijven staan.

4. Wat betekent het voor Nederland dat er nu een deal is?

Het heeft de meest directe gevolgen voor ondernemers. Deze deal betekent dat er geen invoertarieven worden ingevoerd op producten die wij aan de Britten verkopen, en dat scheelt een hoop economische schade. Bedrijven halen dus opgelucht adem. Tegelijkertijd gaat de handel wel stroever verlopen, er komen namelijk nog steeds douanecontroles aan de grens met het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari.

5. Het is kerstavond. Is deze deal het begin van een verzoening tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk?

Brexit heeft echt wel een krater geslagen in de verhoudingen tussen de Europeanen en de Britten. En stel je eens voor dat er geen deal was geweest, dan was die relatie nog steeds verzuurd geweest. Boris Johnson zei in zijn speech vandaag dat het nu het moment is voor verzoening, en EU-president Ursula van der Leyen noemde het einde van deze onderhandelingen ook 'een nieuw begin'. Dus met dit akkoord is er zeker een basis om een nieuwe relatie op te vormen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.