In de eerste maand na brexit zorgde het vertrek van Groot-Britannië uit de Europese Unie voor de nodige incidenten. Onderhandelaar Michel Barnier over het in beslag genomen broodje ham, vissers en de vaccin-rel: "Ik sta volledig achter het verdrag."

Eerder deze maand ging de EenVandaag-reportage waarin de Nederlandse douane een lunchpakket van twee Poolse chauffeurs in beslag nam, de hele wereld over. Het 'broodje ham-incident' werd in Engeland gezien als typisch voorbeeld van pesterij en Brusselse bureaucratische gekte. Maar EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft geen krimp.

'Brexit means brexit'

"Het is natuurlijk een symbool, maar erg tekenend voor de verandering die brexit betekent. Er is nu een grens tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk", legt Barnier uit. "Aan die grens worden economische, gezondheids- en andere regels beschermd. Dat betekent dat alle producten gecontroleerd kunnen worden. Brexit means brexit!"

De EU-onderhandelaar zegt dan ook volledig achter de brexit te staan. "In mijn ogen voldoet de deal aan het mandaat dat ik had. Het doel van de EU, het intact houden en beschermen van onze interne markt, is volgens mij gehaald. Natuurlijk is er pijn aan twee kanten; persoonlijk vind ik de brexit een verzwakking van zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk. Maar wij hebben de onderhandelingen gevoerd op basis van objectieve feitelijke uitgangspunten. Er is nooit sprake geweest van 'straf' of 'revanche'."

EU-onderhandelaar Michel Barnier over het 'broodje ham-incident:' "Het is een symbool, maar wel tekenend."

Moeizame vaccin-onderhandelingen

Barnier gelooft ook niet dat 'wraakgedachtes' in het Verenigd Koninkrijk een rol spelen als het aankomt op de moeizame onderhandelingen rond het AstraZeneca-vaccin van het Britse AstraZeneca. "Ik kan me niet voorstellen dat de Britten vanwege ontevredenheid over de brexit, vaccin-afspraken niet nakomen of eronderuit proberen te komen."

"De brexit geeft ze mogelijkheid een eigen koers te varen en dat recht hebben ze", zegt Barnier hierover. "Maar als een pandemie iets aantoont, dan is het dat je sommige kwesties beter samen kunt oplossen dan in je eentje."

Barnier gelooft niet dat de Britten onder de levering van vaccins aan de EU zouden willen uitkomen uit onvrede over de brexit.

Boodschap aan vissers

Aan de Nederlandse, Deense en Franse vissers die straks een forse aderlating moeten doen door de brexit heeft Barnier ook een boodschap: "Ik snap hun pijn en ook hun woede, maar het is absoluut niet zo dat er aan het eind van de onderhandelingen op dit punt teveel zou zijn toegegeven. Een 'no-deal' scenario zou voor de vissers echt vele malen erger geweest zijn. Nu leveren ze over 5 jaar 25 procent van hun visgronden in. Maar het het zonder deal ook 100 procent geweest kunnen zijn."

Toch heeft Barnier ook zorgen. "We zien dat Britten nu al werken aan versoepelingen op het gebied van bijvoorbeeld werktijden en het gebruik van pesticiden. Dat mag, maar willen ze toegang houden tot de Europese markt. dan moeten ze beseffen dat we geen oneerlijke concurrentie zullen toelaten. In het verdrag zijn daarvoor al maatregelen opgenomen. Of dat genoeg zal zijn weet ik niet, maar ik hoop dat dit de Britten wel twee keer hierover laat nadenken."

Bekijk hier de reportage van het interview met EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.