Flirten en daten, het is door corona best lastig geworden. Hoe maak je indruk? Mannen zouden hier al lang onbewust een manier voor hebben gevonden: die gooien naast charmes ook bepaalde woorden in de strijd om een vrouw te versieren.

Mannen maken in het bijzijn van vrouwen hun taalgebruik moeilijker. Zeker als het in een flirterige context is, dat beweerde taalkundige Freek van de Velde op de Belgische radio. Hij beweerde dat mannen in het bijzijn van vrouwen hun taalgebruik moeilijker maken. Zeker als het in een flirterige context is. Klopt deze uitspraak ook?

Indruk maken

"Mannen doen zich in elk geval intelligenter voor om indruk te maken op een vrouw", vertelt psycholoog Tjerko Verhaak. "Ze vinden het op dat moment heel belangrijk om als een interessante gesprekspartner naar boven te komen. Intelligentie blijkt één van de belangrijkste beslisfactoren voor een vrouw. Het klinkt dan ook niet onlogisch dat een man citaten uit 'moeilijke' boeken gaat gebruiken, om zo te laten zien wat hij allemaal heeft gelezen."

Ook psychiater Bram Bakker denkt dat mannen hun taalgebruik aanpassen tijdens het flirten: "Ik denk dat dat 9 van de 10 keer het geval is. Ze willen hun aantrekkelijkheid bewijzen. Laten zien dat ze een geschikte potentiële partner zijn. Het is allemaal vrij primitief evolutionair gedrag. Maar zoals een pauw zijn veren opzet, zo laat een man graag zien dat hij tekst heeft."

Lees ook

In onze natuur

Ook psycholoog Verhaak bevestigt dat er sprake is van evolutionair gedrag. "Het zit in onze natuur. Als je kijkt naar dieren, dan zie je balts versiergedrag waarmee ze de ander imponeren." En dat is niet alleen van man richting vrouw: "In de natuur komen verschillende varianten voor. Er zijn vrouwen die mannetjes versieren en er zijn mannetjes die vrouwtjes versieren. En soorten waar het in beide richtingen gebeurt. Bij ons mensen is het over het algemeen gelijkwaardig."

Vrouwen verleiden dus mannen, maar doen dat wel minder uitbundig, vertelt Bakker: "Vrouwen hebben andere vormen van gedrag. Ze zijn gemiddeld genomen, als ze een man interessant vinden, meer met hun lichaamstaal bezig. Mannen die moeten stoer en zelfverzekerd overkomen."

Onbewust

Het verleiden gebeurt voor een groot deel onbewust. "We vergeten vaak dat het overgrote deel van wat we doen onbewust is", zegt Bakker. "Onze partners kiezen we met onze neus. Dankzij stofjes die we onbewust waarnemen. Zo gaan we bijvoorbeeld ook onbewust onze houding aanpassen."

Naast onze houding passen we ook andere dingen aan als we iemand tegenkomen die we leuk vinden, vertelt Ilse Jespers, van Matchmaker Brabant. "Stemgebruik speelt mee bij het versieren, maar ook goede taalbeheersing. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker is om iemand te overtuigen of versieren."

Tegenwerken

Moeilijke woorden gebruiken kan ook averechts werken, zegt Verhaak: "Als jouw potentiële partner iets intelligenter is dan jij, kun je ook door de mand vallen. En dan kom je toch dommer over dan je bent." Ook Jespers ziet dat: "Het is ook niet vol te houden, mannen stoppen met het gebruiken van moeilijke woorden als hun doel bereikt is. Dan is het niet meer zo noodzakelijk om te doen. Het is ook niet vol te houden, om moeilijkere woorden te blijven gebruiken als dat niet bij je past."

Daarnaast wordt er volgens Bakker ook doorheen geprikt: "Als het een act is, iets wat je probeert te doen wat je zelf niet bent. Dan wordt er gelijk door heen geprikt. Zo achterlijk zijn mensen niet. Die voelen wel aan of er een waarachtigheid in schuilt. Maar hoe belachelijker je je presenteert hoe onwaarschijnlijker het wordt."

Lees ook

Wel effect

Toch merken vrouwen het wel als een man moeilijkere worden gebruikt: "Wij hebben sowieso veel door, ook op dit gebied", vertelt Jespers. Maar dat betekent niet dat het niet gewaardeerd wordt: "Wij vrouwen vinden het wel leuk als een man moeite doet, als het echt overdreven wordt kan het wel een afknapper zijn."

Maar, moet je nou wel of niet moeilijkere woorden gebruiken als man? Jespers is daar helder in: "Als het al onbewust gebeurt, dan is dat wel fijn. Maar het fijnste is toch dat je jezelf kunt zijn. Het is niet echt aan te raden om daar heel erg je best op te doen, Je kan er wel op letten, maar om het helemaal om te gooien en een taaldeskundige van jezelf te maken, dat is niet het advies."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.