De maatregelingen om de spreiding van het coronavirus in te dammen beperken ook de dating mogelijkheden. Toch blijven jonge singles gebruik maken van datingapps. Er worden zelfs meer berichten gewisseld dan normaal.

"Wat ik leuk vind om te zien is dat singles echt leuke ideeën verzinnen", zegt Lisa Mosmans, zelf ook single én maker van de podcast Datevermaak. "Tegelijk cocktails maken tijdens het videobellen, samen hetzelfde gerecht koken of een quiz voorbereiden. Mensen vinden wel een manier om het daten toch door te zetten."

'Videobellen is eerst heel ongemakkelijk'

Lisa Mosmans bespreekt met mede-podcastmakers Timo Harmelink en Lieke Malcorps haar eigen date-ervaringen en die van luisteraars. "We hadden in ons tweede seizoen eigenlijk besloten weer in het echte leven te gaan daten, maar toen gebeurde dit. Nu moeten we denk ik toch terug naar de datingapp om iemand te ontmoeten."

Toen de coronacrisis begon moest Lisa zoeken naar nieuwe mogelijkheden om door te kunnen daten. Zij is nu aan het daten met iemand die ze nog niet in het echt heeft ontmoet. "Ik dacht: moet ik gaan videobellen? Daten is sowieso al ongemakkelijk en videobellen maakt dat alleen maar erger. Maar het is eigenlijk heel leuk. We zijn op een gegeven moment ook kaartjes gaan schrijven. Dat zijn inmiddels een soort liefdesbrieven geworden."

Meer berichten verstuurd in datingapps

Niet alle jonge singles staan ervoor open om tijdens de coronacrisis te daten. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 900 singles tussen de 16 en 35 jaar. Voor de crisis stonden zes op de tien jonge singles open om te daten. Dat zijn er nu vier op de tien. Dit komt vooral omdat ze elkaar niet in het echt kunnen ontmoeten.

Wel heeft de helft van de singles nog steeds een profiel op een datingsite of -app. De singles die nog aan het swipen zijn, doen dit bovendien fanatieker dan voorheen. Dit is terug te zien in cijfers van datingapp Happn. Zij zagen in de laatste vier weken een stijging van 18 procent in het aantal verstuurde berichten via de app. Uit eigen onderzoek onder Nederlandse Happn gebruikers geeft ruim 70 procent aan de crisis als kans te zien om diepere gesprekken te voeren.

Lees ook

Videobellen kan fysiek contact niet vervangen

Lisa herkent zich hierin en ziet de positieve kant van het daten tijdens de coronacrisis: "Misschien is deze vorm van daten zelfs beter. Je doet iets meer je best, bent meer geïnteresseerd en je kan de tijd nemen om iemand echt te leren kennen. Veel luisteraars van onze podcast ervaren dit ook."

Wat helaas niet vervangen kan worden in deze nieuwe vormen van daten is het fysieke contact, vooral als je als single alleen woont. "Hoe fijn zou het zijn als je met iemand in huis woont en dat je dan even kan knuffelen? Uiteindelijk hebben we met Datevermaak bedacht om een vrijdagbingo te doen met iedereen die alleen thuis zat, maar dat gaat het echte fysieke contact natuurlijk niet vervangen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.