Flirten met een onbekende in de supermarkt of gekoppeld worden door een gezamenlijke kennis. De meeste jonge singles (45 procent) die aan het daten zijn regelen hun afspraakje vooral via een ontmoeting in het echte leven.

Bij 16 procent ontstaan dates met name via datingsites en -apps. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onder jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Volgens één op de vijf (22 procent) komen hun afspraakjes zowel offline als via online daten tot stand.

Vleeskeuring

Datingsites en -apps horen tegenwoordig bij de zoektocht naar een nieuwe partner. Toch twijfelen jonge singles die hierop actief zijn of online nou wel dé plek is om een partner te vinden. 38 procent denkt dat online daten een goede manier is om de ware liefde te ontmoeten, 24 procent denkt juist van niet en nog eens 38 procent weet het niet.

Sommigen zien om hen heen relaties ontstaan bij vrienden en bekenden die online daten: "Ik ken mensen die elkaar zo hebben leren kennen en nu al lang samen zijn. Het kan dus dat je je ware liefde ontmoet via een datingsite", schrijft iemand.

Online daten is makkelijk voor veel mensen, maar naar mijn idee is het een vleeskeuring.

Veel jonge vrijgezellen die het onderzoek hebben ingevuld geven vooral aan zelf nog weinig succes te hebben ervaren via datingapps. Zo zegt een deelnemer: "De kans dat je net die ene persoon naar rechts swipet en hij/zij jou ook is minimaal. Het is op basis van aantrekkingskracht op foto's, niet op persoonlijkheid". Een ander: "Online daten is makkelijk voor veel mensen, maar naar mijn idee is het een vleeskeuring."

Lees ook

1 op 10 zoekt online vooral seks

Net als deze deelnemer hebben meer online daters het gevoel dat de gesprekken vaak op niets uitlopen of dat mensen eerder op zoek zijn naar een hook-up dan naar een serieuze relatie.

De meeste jonge mensen die op datingapps of -sites zitten geven echter aan dat dit voor hen niet de insteek is. Op de vraag waar ze naar op zoek zijn via datingapps of -sites geven zeven op de tien (71 procent) actieve online daters aan dat ze vooral op zoek te zijn naar een relatie. Een veel kleiner aantal van één op de tien (12 procent) zegt met name uit te zijn op seksueel contact.

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 24 april tot en met 2 mei, deden 2178 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.