Het is het duurste schilderij ooit: de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. In november 2017 werd het doek geveild voor 450 miljoen dollar. Sindsdien is het spoorloos.

Het schilderij ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York. De Salvator Mundi werd door een anonieme koper aangeschaft.

Naar Saoedi-Arabië

De anonieme koper bleek uiteindelijk een onbekende Saoedische prins te zijn, een vertrouweling van de veelbesproken kroonprins Mohammed bin Salman. De koper zou het schilderij namens Bin Salman hebben aangeschaft, die geen aandacht wilde trekken met de extravagante aankoop.

Lees ook

Het bevriende oliestaatje Abu Dhabi kondigde kort na de veiling aan dat hun gloednieuwe museum, het Louvre Abu Dhabi, het werk vanaf september 2018 mocht tentoonstellen vanaf september 2018. De Golfstaat, die een miljard euro aan Frankrijk betaalde om de naam van het Louvre in Parijs te mogen gebruiken, jubelde dat de tentoonstelling van de Salvator Mundi hun 'gift aan de mensheid' zou zijn.

Tentoonstelling afgeschaft

Maar: zonder enige uitleg werd die expositie plotseling afgelast, voor onbepaalde tijd. Het Louvre Abu Dhabi zelf weigert elk commentaar. Museummedewerkers zeggen geen idee te hebben waar het topstuk is, en ook het Louvre in Parijs heeft geen idee waar het schilderij is.

Het vermoeden leeft nu dat de kroonprins zich bedacht heeft en het doek in een privévertrek in een van zijn paleizen opgehangen. Dat vinden kunstliefhebbers oneerlijk, zo schrijft de New York Times dit weekend. Kunsthistoricus Martin Kemp, die het schilderij bestudeerde, noemt het de religieuze variant van de Mona Lisa. "Het is oneerlijk om kunstliefhebbers een meesterwerk van zulke klasse te ontzeggen", zegt ook Dianne Modestini, een professor aan het New Yorkse Instituut voor Beeldende Kunst, die het schilderij restaureerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.