Nog nooit eerder werd een schilderij voor zo'n hoog bedrag geveild. Salvator Mundi, een schilderij van Leonardo da Vinci (1452-1519) is bij Christie’s in New York geveild voor 450 miljoen dollar (382 miljoen euro). De koper blijft anoniem.

Christus als redder van de wereld, zoals het schilderij in het Nederlands wordt genoemd is één van de twintig schilderijen dat wordt toegekend aan de hand van de Italiaanse Renaissanceschilder. Salvator Mundi is het enige werk van Da Vinci dat in privébezit is. 

382 miljoen euro

In 2015 werd er een record gebroken bij de verkoop van Interchange (1955), een werk van abstract-expressionistisch schilder Willem de Kooning. Het werk werd destijds voor 270 miljoen euro verkocht. Salvator Mundi  ging voor 382 miljoen euro onder de hamer, terwijl Christie's het schilderij een cataloguswaarde gaf van 100 miljoen dollar. Dit schilderij is zo duur omdat het in particuliere handen was, en misschien ook wel blijft. Veel van de bekendste schilderijen wereldwijd zijn in het bezit van musea en zullen niet snel op de markt komen.

Christie's - New York

Het schilderij kwam in het afgelopen jaar wereldwijd onder de aandacht nadat het in London, Hong Kong, San Francisco en New York door Christies tentoongesteld werd. De reacties van de mensen die het zagen werden gefilmd:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.