Een man uit Litouwen had geld nodig en kreeg daarvoor een idee: waarom geen factuur sturen naar het rijkste bedrijf ter wereld? Het klinkt onwaarschijnlijk, maar hij deed het toch en werd er meer dan 100 miljoen dollar rijker door.

Evaldas Rimasauskas stuurde tussen 2013 en 2015 facturen naar eerst Google en daarna Facebook. Niet dat hij geld tegoed had van de techreuzen, maar hij dacht: wie niet waagt, wie niet wint.

122 miljoen

Voor 122 miljoen dollar, zo'n 100 miljoen euro, declareerde hij bij Google en Facebook. Je raadt het al: zij betaalden gewoon. Rimasauskas vervalste verschillende rechtsdocumenten, zoals rekeningen en contracten, die blijkbaar overtuigend genoeg waren om de techbedrijven te overtuigen.

Na ontvangst sluisde hij het geld snel weg naar rekeningen in Letland, Cyprus, Slowakije, Litouwen Hongarije en Hong Kong.

Lees ook

Schuldig

De Litouwse man maakte zich dus niet alleen schuldig aan diefstal en oplichting, maar ook van valsheid in geschrifte. Inmiddels is hij tegen de lamp gelopen

Rimasauskas heeft tegenover een rechter in New York schuld bekend, en moet nu 50 miljoen terugbetalen. Hij hoort binnenkort of en hoe lang hij de gevangenis in moet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.