Het vermogen van de vijfhonderd rijkste mensen ter wereld is het afgelopen jaar 23 procent toegenomen. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. De allerrijksten werden in 2017 gezamenlijk 1 biljoen (twaalf nullen) dollar rijker.

Aanvoerder van de lijst is Jeff Bezos. De Amazon-topman zag zijn vermogen stijgen van 34,2 miljard naar 99,6 miljard dollar. De tweede en derde plek gaan naar Microsoft-oprichter Bill Gates (91,3 miljard dollar) en belegger Warren Buffett (85 miljard dollar).

Ook twee Nederlanders staan in de lijst. Het gaat om Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy en grootaandeelhouder van de bierfabrikant (15,7 miljard dollar) en Frits Goldschmeding (Randstad-oprichter) met een vermogen van 4,8 miljard.

Problematisch

In 2016 steeg het vermogen van rijkste mensen met 250 miljard; in 2017 liep dat cijfer op tot een biljoen. De reden: een gunstige ontwikkeling van de aandelenkoersen. “De vermogensongelijkheid neemt wereldwijd sterk toe”, aldus hoogleraar sociale en economische geschiedenis Bas van Bavel. “Over het algemeen is de toename 5 à 10 procent per jaar.”

Sinds het boek van Piketty, Capital in the Twenty-first Century, staat het thema inkomens- en vermogensongelijkheid ook in Nederland hoog op de maatschappelijke agenda. Van Bavel: “Vermogen groeit relatief snel en sterk aan. Je moet erg onverstandig met vermogen omgaan om minder dan 5 à 10 procent rendement te maken.”

Politieke macht

De econoom noemt de ontwikkelingen ‘problematisch’. Van Bavel stelt dat de vermogens van ‘gewone mensen’ achterblijft: dat wordt opgebouwd uit het inkomen van arbeid, waardoor de vermogensongelijkheid verder toeneemt. “Grote vermogens krijgen steeds sterker gewicht binnen de economie. Dat kan uiteindelijk omgezet worden in maatschappelijke invloed of zelfs politieke macht.”

Illustratief is de verkiezing van de Amerikaanse vastgoedondernemer Donald Trump tot president. Donald Trump, vanaf 20 januari 2017 de president van de Verenigde Staten, stelde een regering samen die wordt gekenmerkt door miljardairs, militairen en oliemannen. Van Bavel: “Dat is geen toeval.”

Hij ziet de toekomst dan ook niet rooskleurig in. “Vermogensongelijkheid in Nederlandse politiek is een blinde vlek. Er wordt nauwelijks over gesproken. De komende decennia zal er sprake zijn van een verdere toename van de ongelijkheid. Alle signalen wijzen in die richting.”