Een indrukwekkend verhaal van The Verge wordt online veel gedeeld. In het artikel komen mensen aan het woord die hebben gewerkt voor een bedrijf in Phoenix dat Facebookberichten modereert.

Het bedrijf Cognizant wordt door Facebook ingehuurd om berichten, video's en foto's te beoordelen die worden gepost op Facebook. En daar zit vaak veel ellende tussen, van kinderporno tot video's waarop mensen worden vermoord.

In shock na beelden moord

De schrijver van het artikel, Casey Newton, sprak meerdere werknemers en ex-werknemers van Cognizant. Dat levert opzienbarende verhalen op. Het artikel opent met het beschrijven van de inwerkprocedure, waarbij een nieuwe werknemer huilend en in shock de kamer verlaat bij het zien van beelden van een moord.

Dat is nog maar het begin. Er zou vrijwel geen psychische begeleiding zijn voor het verwerken van de dingen die medewerkers moeten bekijken. Met alle gevolgen van dien. Veel werknemers zouden een vorm van PTSS hebben ontwikkeld, of zoeken volgens het artikel hun toevlucht in drugs of seks tijdens werktijd. Het trappenhuis en de borstvoedingskamer worden genoemd als beruchte afwerkplekken in het bedrijfspand.

Geloven in complottheorieën

Verder is opvallend dat sommige werknemers de video's en berichten die ze moeten modereren, zijn gaan geloven. Zo werkt er bij het bedrijf nu iemand die denkt dat de aarde plat is en is er een holocaustontkenner in dienst. Een voormalig werknemer vertelt aan The Verge dat hij niet langer in de terroristische aanslagen van 11 september gelooft.

De medewerkers van Cognizant worden onder druk gezet om met niemand te praten over wat ze zien, zelfs niet met hun eigen partner. Ze doen het werk voor slechts 28.800 dollar per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde Facebookmedewerker verdient jaarlijks 240.000 dollar.

Lees ook

'Werknemers worden goed voorbereid'

De leidinggevende bij Cognizant, Bob Duncan, reageert in het artikel. Hij zegt dat het bedrijf er alles aan doet om duidelijk te maken wat werknemers kunnen verwachten. "We delen voorbeelden van verschillende dingen, zodat ze het kunnen begrijpen. Als ze dan het gevoel hebben dat het werk niet geschikt voor hen is, kunnen ze daar een goede beslissing over nemen." Facebook heeft nog niet op het artikel gereageerd.

Op social media wordt het artikel veel gelezen en met verbazing gedeeld. Ook bevestigen verschillende mensen, met verstand van dit soort werkzaamheden, het beeld dat door The Verge wordt geschetst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.