Een voormalig schoolgenoot van de Saoedische kroonprins geeft inzicht in de psyche van de huidige acties van Bin Salman. De vermoedelijke betrokkenheid van de kroonprins bij de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi verbaast hem dan ook niet: "Hij was op school al een pestkop."

De Saoedische Abdulaziz Almoayyad heeft op dezelfde middelbare school en universiteit gezeten als de huidige kroonprins Mohammed bin Salman. "Hij kreeg als kind iedere maand al 20.000 euro op zijn rekening gestort. Hij had genoeg geld en tijd om aan de beste universiteit ter wereld te studeren. Toch koos hij voor dezelfde middelmatige universiteit als waar ik heb gestudeerd. Hij had geen ambitie, was niet leergierig en had geen respect voor de wetenschap."

‘Totaal ongeschikt als kroonprins’ 

Abdulaziz groeide op in Saoedi-Arabië waar hij zich ook na zijn studie in dezelfde werkkringen bevond als de koninklijke familie. Inmiddels woont hij in Ierland, waar hij zich als mensenrechtenactivist makkelijker kan uitspreken over zijn thuisland en het bewind van zijn voormalige studiegenoot Mohammad bin Salman. 

Hij is verre van voorzichtig in zijn karakterisering van de Saoedische kroonprins: "Hij is kroonprins geworden omdat hij de lievelingszoon is van zijn vader, de huidige koning. Verder is hij totaal ongeschikt voor zijn plek. Hij is niet charismatisch, heeft geen goede opleiding gehad en hij is onervaren. Hij is zelfs niet geliefd onder de Saoedische bevolking.”

KIJK&LEES OOK: 

info

Hoe word je kroonprins van Saoedi-Arabië?

De kroonprins is de troonopvolger en moet een directe mannelijke afstammeling zijn van de stichter van Saoedi-Arabië, Abdulaziz Ibn Aziz. En daar zijn er veel van – hij had bij meer dan 20 vrouwen 45 zoons. Tot nu toe ging die opvolging steeds over van de ene zoon naar de andere zoon. Maar het probleem was dat deze zoons steeds ouder werden. De huidige koning Salman was al 79 toen hij de troon besteeg. 

Koning Salman besloot drie jaar geleden voor het eerst een kleinzoon in plaats van een zoon van Abdulaziz Ibn Aziz aan te stellen als kroonprins. Maar drie jaar later vervangt hij hem toch voor zijn eigen favoriete zoon Mohammed bin Salman, die op 33-jarige leeftijd al grote kans maakt om de volgende koning te worden. 

Stamboom Saoedisch koningshuis

Saoediërs hebben geen stem

Volgens Abdulaziz heerst er veel onrust onder Saoediërs in Saoedi-Arabië, vooral door de ontwikkelingen in de zaak van de vermoordde kritische journalist Jamal Khashoggi. "De Saoediërs zijn erg bang. Als Saoedi-Arabië in staat is om zo’n gruwelijke moord buiten hun eigen grenzen te orkestreren, dan kan je je voorstellen tot waartoe ze in eigen land in staat zijn. Saoedi-Arabië is een absolute monarchie. Dat betekent dat je als burger niks waard bent. Je hebt geen stem en er is geen hoop op verandering."

Lees ook:

Kroonprins Mohammed bin Salman werd tot voor kort wereldwijd geprezen voor de ambitieuze hervormingsplannen van zijn land. Onbegrijpelijk, vindt Abdulaziz: "Het is een jonge man met heel veel macht. Hij ziet zichzelf als hervormer maar tegelijkertijd veroordeelt hij iedereen met een kritische stem. Toch werd hij geloofd om zijn plannen en dat is zo naïef geweest. Hij heeft de wereld voor gek gehouden en helaas zijn we erin getrapt."