Drie weken lang was het onduidelijk wie de persoon was die een recordbedrag neertelde voor een Da Vinci-schilderij. Half November werd het werk 'Salvator Mundi' waarvan geloofd wordt dat het van Leonardo Da Vinci is, geveild voor een recordbedrag van maar liefst 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Inclusief veilingkosten kostte het schilderij 450,3 miljoen dollar en is daarmee het duurste schilderij ooit.

De New York Times is er nu achter gekomen wie de koper is. De schatrijke Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij is een vriend van de Saoedische kroonprins Mohammed en stond op zich niet bekend als groot kunstliefhebber of buitengewoon rijk. Kroonprins Mohammed heeft nauwe banden met het koninklijk huis van Abu Dhabi.

Uit documenten die The New York Times heeft ingezien blijkt dat de vertegenwoordiger van de prins pas een dag voor de verkoop is goedgekeurd door Christie's. De prins is namelijk zo onbekend in de kunstwereld dat het veilinghuis enige tijd nodig had om erachter te komen wie hij was en waar hij zijn geld vandaan heeft. 

Toen het veilinghuis ook nog nadat hij 100 miljoen euro had overgemaakt twijfelde aan zijn identiteit, is hem gevraagd wie hij was en hoe hij aan zijn geld kwam. Bader zou daarop hebben geantwoord dat hij zijn geld heeft verdiend met onroerend goed en dat hij 'gewoonweg een van de 5000 prinsen van Saoedi-Arabië' is. De royalty is in Saoedi-Arabië iets groter dan in Nederland, zoals blijkt.

Het schilderi, de laatste Da Vinci die in privébezit wa, komt niet in één van de paleizen te hangen, maar zal voor iedereen te bewonderen zijn in het Louvre Abu Dhabi. Het museum maakte dat vandaag op social media bekend. Details gaf de spiksplinternieuwe kunsttempel van het Midden-Oosten niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.