Een oud verroest pistool, waarvan wordt gedacht dat het mogelijk het wapen is waarmee Vincent van Gogh zichzelf om het leven bracht, wordt geveild.

Het Franse veilinghuis Auction Art brengt de revolver op 19 juni onder de hamer. Het wapen werd in 1965 door een Franse boer gevonden in een weiland. Waarschijnlijk lag deze daar al tientallen jaren onder de grond.

De zelfmoord van Van Gogh

Van Gogh zou het pistool van een plaatselijke waard hebben geleend voordat hij naar een veld liep in het Franse dorp Auvers, waar hij zichzelf van het leven probeerde te beroven.

De schilder stierf niet direct aan zijn verwondingen, maar liep na zijn daad zwaargewond terug naar de herberg waar hij verbleef en overleed, 36 uur na zijn zelfmoordpoging. Er bestaat ook een andere versie van het verhaal: Van Gogh zou neergeschoten zijn door twee Franse tieners.

Van Gogh pistool
Bron: ANP
Het vermoedelijke wapen dat Van Gogh zou hebben gebruikt, met daarachter een gaaf exemplaar van een zelfde pistool.

Niet 100 procent zeker

Onderzoek naar het wapen sterkte het vermoeden dat dit Van Goghs zelfmoordwapen is. Zo had het zwaar verroeste voorwerp 50 tot 80 jaar in de grond gelegen en stond het niet meer in de veiligheidsstand, wat zou kunnen betekenen dat ermee was geschoten. Tochkan niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat de wereldberoemde schilder inderdaad dit wapen heeft gebruikt.

In 2016 was de revolver kort te zien in Nederland in het Van Gogh Museum. Het pistool wordt nu verkocht door de familie van de herbergier waar van Gogh woonde. Volgens het veilinghuis moet het wapen minstens 60 duizend euro opbrengen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.