Vijf jaar lang werd er gewerkt aan 'Loving Vincent', de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld. Zaterdag opent de gelijknamige tentoonstelling in het Noord Brabants Museum over de totstandkoming van de bijzondere animatiefilm over het leven van Vincent van Gogh (1852-1890).

Voor de gelegenheid komen de 140 mooiste schilderijen die voor deze film zijn gemaakt naar ’s-Hertogenbosch. Ook toont het museum beeldfragmenten over het unieke maakproces. Hoe worden acteurs die voor een green screen staan getransformeerd tot een animatiefilm?

Animatiefilm van 65.000 schilderijen

Loving Vincent is de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld. Alle frames van de 94 minuten durende film zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo'n 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij. De Nederlands-Iraans kunstenares Setareh Goodarzi is één van de 125 kunstenaar die van Gogh tot leven bracht met penseelstreken.  Zij reisde voor de film af naar één van de studio’s in Polen, waar ze zes maanden lang mee schilderde aan de film. In totaal produceerde zij 500 schilderijen. Goodarzi: “'Loving Vincent' was een zeer bijzondere en unieke werkervaring. Ik kreeg de mogelijkheid om te werken met getalenteerde kunstenaars afkomstig vanuit de hele wereld. Hierbij heb ik mijn vaardigheden als schilder en animator kunnen ontwikkelen terwijl ik mij liet onderdompelen in het werk en de geest van Vincent van Gogh.”

Setareh Goodarzi is één van de 125 kunstenaars die aan de film werkte.

Het leven van Vincent van Gogh

De film schildert een fasinerend portret van Vincent van Gogh. Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. 
De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen.

Inspiratie

Dorota Kobiela, regisseur van de film 'Loving Vincent', kwam op het idee omdat zij graag haar twee passies -schilderkunst en film- wilde combineren. Kobiela vindt de schilderijen fascinerend maar het is vooral het leven van van Gogh dat haar interesseerde: "Ik worstel zelf mijn hele leven al met depressies en raakte geïnspireerd van de kracht die Vincent als twintiger vond om zichzelf telkens te herpakken na vergelijkbare tegenslagen en inzinkingen.”

De film gaat 26 oktober 2017 in Nederland in première. Bekijk hier alvast de trailer:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.