Tientallen pakken wc-papier en karren vol bonen, rijst en pasta. Er wordt massaal gehamsterd vanwege het coronavirus. Maar heeft dat zin? En als je het doet, wat moet je dan inslaan? We vroegen het drie doorgewinterde preppers.

Door de uitbraak van het coronavirus worden de schappen van supermarkten leeggetrokken en voorraadkasten gevuld.

Voor zogenoemde 'preppers' is dit allemaal niks nieuws. Zij zijn altijd voorbereid op omstandigheden waarin boodschappen niet meer verkrijgbaar zijn. Maar wat is verstandig voor de gewone consument die zich goed wil voorbereiden?

Extreem hamsteren komt door paniek

Almar Tolsma omschrijft een 'prepper' als iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie. "Maar als je jezelf een prepper noemt, ben je wel next level. Ik zou mijn gezin zo'n 3 a 3,5 maand kunnen onderhouden."

Dat mensen naar aanleiding van de coronapandemie gaan verzamelen vindt hij een logisch gevolg. "Dat extreme hamsteren, dat is gewoon paniek. Mensen maken ook geen verstandige keuzes. Als je de beelden voorbij ziet komen van knokpartijen voor toiletpapier, dan denk ik: ik heb na een dag honger en mijn kont kan ik ook afvegen met een washand."

Lees ook

Zo grijpt uiteindelijk iedereen ernaast

Prepper Jeroen Klaassen vindt de grote hamsterpartijen 'jammer'. "Dit is waar ik mensen al 8 jaar voor oproep: denk hier eens van tevoren over na." Volgens hem kunnen de grote winkelaars het aanbod van voedsel in gevaar brengen. "De voorraden zijn prima, dus vooralsnog zal aan de gewone vraag gewoon voldaan kunnen worden. Maar gaan we nu allemaal als een stel hamsters door de winkel rennen, dan kan de voedselindustrie dat niet aan."

Hij ontkent niet dat het lastig is om de juiste afweging te maken. "Aan de ene kant is het belangrijk dat mensen iets op voorraad hebben, maar aan de andere kant: als iedereen als gekken gaat hamsteren, grijpt uiteindelijk iedereen ernaast. Je haalt dan het eten weg voor de persoon die gewoon normaal boodschappen doet. En die lege schappen werken ook weer als trigger, waardoor nog meer mensen gaan hamsteren."

Hamsteren 'niet onverstandig'

Prepper Nander Knobben verkoopt sinds 2016 op zijn website Prepz.nl producten als stofmaskers, noodrantsoenen en zelfs complete 'home-survivalkits'. Ook hij voelt de invloed van de coronapandemie. "Er zijn mensen die advies aan ons vragen, ze willen weten wat ze moeten doen. Onze blogs worden veel meer gelezen en we hebben dit jaar al evenveel verkocht als in heel 2019. En het is pas maart."

Dat mensen nu gaan hamsteren, vindt Knobben absoluut niet onverstandig. "Je hoeft niet allemaal 20 pakken wc-papier te halen, maar ik zou wel zorgen dat je voor de komende 2 a 3 weken eten in huis hebt."

info

Tips van preppers: dit moet je wel doen

  • Doe gewoon je normale boodschappen, eventueel voor een of twee dagen extra
  • Bedenk goed welke producten je echt nodig hebt, toiletpapier bijvoorbeeld is niet cruciaal
  • Als je wilt inslaan, koop dan houdbare producten en water
  • Gebruik je verstand en neem je eigen woon- en leefsituatie mee in de beslissing hoeveel je inslaat
  • Help elkaar

Voorraad aanleggen voordat er iets gebeurt

"Overbelast het normale systeem niet, doe je normale boodschappen. En wees er in het vervolg op voorbereid. Zorg dat je voordat er iets gebeurt een voorraad aangelegd hebt", zegt Klaassen. "En help de mensen om je heen. Geef de buren eens een brood als jij dat wel hebt kunnen bemachtigen en zij niet."

Ook Knobben verwacht dat door deze ervaring meer mensen van tevoren zullen gaan preppen. "Je maakt zoiets een keer mee in je leven en daarna weet je dus dat het kan gebeuren. Mijn oma heeft in een Jappenkamp gezeten en had daarna nooit meer een lege voorraadkast. Dat is natuurlijk niet te vergelijken, maar het blijft wel in je onderbewustzijn zitten dat de samenleving kwetsbaar is en dat je je moet voorbereiden."

Lege schappen
Bron: ANP
Lege schappen in de supermarkt

Jakhalzen bij de Jumbo en Albert Heijn

Iemand die niet al te veel merkt van het hamsteren is Edwin Koot. "Ik heb een kleine supermarkt, maar bij ons is het juist uitgestorven. Het zijn echt de Jumbo en de Albert Heijn waar mensen aan het jakhalzen zijn."

Voorlopig dus geen leeggetrokken schappen in de kleine supermarkt, maar Edwin is er wel op voorbereid wanneer de hamsteraars toch besluiten de oversteek te maken naar zijn winkel. "Wij staan er klaar voor. Mijn gewone personeel staat er gewoon en ik houd mijn voorraad op peil."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.