De druiven zijn zuur voor theatermaker Christian Seijkens. Hij heeft zijn musical 'Goodbye Norma Jeane' net een maandje op de planken, maar moet de voorstellingen nu afzeggen. "Dat je ineens de stekker eruit moet trekken. Dat is echt vreselijk!"

Christian schrok heel erg dat theatervoorstellingen voorlopig niet door kunnen gaan, maar zag het wel aankomen. Wel heeft hij alle begrip voor de maatregel, hoewel het hem zomaar financieel de kop kan kosten. "Het echte doemscenario in ons geval is dat we failliet zijn."

Vreselijk

Echt financieel vet op de botten heeft hij nog niet, dat hoopte hij te kweken met succesvolle voorstellingen. Met Goodbye Norma Jeane', een musical over Marilyn Monroe, was hij mooi op weg. Goede recensies, volle zalen, eigenlijk kon er niets mis gaan.

Tot het coronavirus roet in het eten strooide. "Je schrikt heel erg. Ondanks dat je het voelt aankomen", vertelt Seijkens. "Het is zo zuur als je een voorstelling maakt die zo goed ontvangen wordt, waar iedereen met hart en ziel aan heeft gewerkt, dat je ineens de stekker eruit moet trekken. Dat is echt vreselijk!"

Goodbye Norma Jeane
Bron: Annemieke van der Togt
Scene uit 'Goodbye Norma Jeane'

Nog nooit gebeurd

Uiteindelijk gaan er 11 voorstellingen niet door, waardoor de cast van drie mensen, de drie muzikanten, de twee technici en de company-manager tijdelijk buiten spel worden gezet. Of de voorstellingen later nog worden ingehaald weet hij niet. "Je weet niet of het hierbij blijft", zegt hij vertwijfeld.

Of hij het financieel aankan durft hij nog niet te zeggen. "Het is zo nieuw voor iedereen, ook voor de grotere producent. Dit is nog nooit gebeurd. Iedereen is aan het zoeken, maar ik denk dat we het pas weten als het voorbij is."

Christian Seijkens: "Het is zo zuur als je een voorstelling maakt die zo goed ontvangen wordt."

Geen boosheid

Op dit moment doet hij er alles aan om de voorstelling te verplaatsen. "Maar of dat gaat lukken? Je bent van zoveel factoren afhankelijk, zóveel andere voorstellingen moeten omgezet worden. Het gaat om honderden voorstellingen in alle zalen in Nederland."

Voor de maatregel om theaters te sluiten heeft hij ondanks alles alle begrip. En met collega-producenten houdt hij een vinger aan de pols. "Ik merk nergens boosheid. Maar het maakt het niet minder vervelend. En dat is zacht gezegd."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.