De VVD heeft vanochtend Wybren van Haga uit de Tweede Kamer-fractie gezet. In gesprek met EenVandaag benadrukt het gedumpte Kamerlid dat hij daarmee niet per se verdwijnt van het Haagse toneel. "Ik buig niet voor chantage", zegt Van Haga.

Gisteravond adviseerde fractievoorzitter Klaas Dijkhoff Van Haga om 'de eer aan zichzelf te houden' en op te stappen als Kamerlid nadat hij - wederom - in opspraak was geraakt.
Van Haga's vastgoedbedrijf had volgens berichtgeving van Hart van Nederland zonder vergunningen werkzaamheden laten verrichten aan een Rijksmonument. Hiervoor werd het bedrijf door de gemeente Haarlem berispt, een volgende overtreding zou het op een dwangsom komen te staan.

Maat vol

Voor de VVD was hiermee wel de maat vol. In de 2 jaar die Van Haga Kamerlid is, is de Haarlemse (vastgoed)ondernemer immers allerminst onopgemerkt gebleven. Als nummer '76' nam hij een bijzondere positie in binnen de coalitie-meerderheid. Daarbij kwam hij bovengemiddeld vaak negatief in het nieuws.

Zo overtrad Van Haga die in Amsterdam zo'n honderd panden bezit de verhuur-regels. Een interne integriteitscommissie van de VVD oordeelde vervolgens dat Van Haga 'niet ernstig verwijtbaar' was en kon aanblijven als Kamerlid, mits hij zich zou distantieren van zijn onderneming. Met de belofte dat hij zich niet meer met de bedrijfsvoering van zijn bedrijf zou bezighouden, bleef Van Haga lid van de Tweede Kamer.

Lees ook

Dead man walking

Een volgende kwestie volgde vlot. Afgelopen zomer werd Van Haga gepakt voor rijden onder invloed, wat door de VVD is afgedaan met een boete van 5.000 euro (ten gunste van de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers) en een 'taakstraf': het Kamerlid moest zich 5 dagen inzetten voor een maatschappelijke organisatie.

De genoemde affaires werden Van Haga weliswaar niet fataal, maar zorgden er binnen de VVD wel voor dat het ongenoegen over zijn gedrag groeide. Van Haga was zich zeer bewust van zijn bijzondere positie, maar voelde tegelijkertijd aan dat zijn krediet op was en zijn dagen als VVD-Kamerlid annex 'dead man walking' waren geteld. Na de berichtgeving van Hart van Nederland afgelopen maandag, brak die dag vandaag aan.

Sjopperdepop BV

Tegen het advies van fractievoorzitter Dijkhoff in toog Van Haga vanochtend naar Den Haag om zijn eer te redden. "Ik wilde mijn kant van het verhaal kunnen doen. Die kans heb ik gekregen. Daar ben ik blij mee, maar met de afloop natuurlijk niet", zegt de VVD'er die beweert te worden 'gechanteerd'.

Het Essenhofje in Haarlem neemt in de meest recente affaire een prominente plek in. In dit hofje, eigendom van Sjopperdepop BV, is van Haga in onmin geraakt met een huurder. Die is door het bedrijf gesommeerd te vertrekken, maar weigert dit vooralsnog. Van Haga, die eerder nog beloofde zich niet met het reilen en zeilen van de vastgoedondernemer bezig te houden zolang hij Kamerlid is, zou zich persoonlijk wel in dit conflict hebben gemengd.

'Ik buig niet voor chantage'

"Mensen die willen dat die persoon daar blijft wonen, hebben me gechanteerd", zegt Van Haga. "Die hebben gedreigd slechte dingen over mij naar buiten te brengen. Maar ik buig niet voor chantage".

Alhoewel de tip over de onvergunde werkzaamheden kwam van een bewoner van het Essenhofje, bleek de VVD-fractie niet ontvankelijk voor Van Haga's relaas. De fractie was de aanhoudende tumult zat en besloot na een 'optelsom van schandalen' Van Haga overboord te zetten. Dat betekent overigens voorlopig niet dat het Kamerlid uit de Tweede Kamer vertrekt. Hij beraadt zich namelijk op zijn toekomst als volksvertegenwoordiger en kan zijn zetel houden. Voor de coalitie zou dat scenario nieuw ongemak opleveren; Van Haga zorgde als nummer 76 namelijk juist voor een nipte meerderheid in het parlement.

Tv-reportage EenVandaag: VVD-Kamerlid Wybren van Haga: ‘Ik buig niet voor chantage’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.