VVD-Kamerlid Wybren van Haga heeft besloten zijn zetel mee te nemen en als eenmansfractie door te gaan in de Tweede Kamer. Dit laat Van Haga weten in een exclusief interview met EenVandaag. "Mijn missie blijft om te vechten voor ondernemers."

Officieel is het kabinet met het besluit van Van Haga nu zijn meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff besloot vorige week om het omstreden Kamerlid uit de fractie te zetten. Aanleiding was dat Van Haga zich tegen de afspraken in toch met zijn eigen verhuurbedrijf zou hebben bemoeid. Dit was voor Dijkhoff de druppel, nadat het Kamerlid eerder in opspraak was gekomen omdat hij huurregels in Amsterdam had overtreden. Ook liep hij afgelopen zomer nog tegen de lamp bij een alcoholcontrole.

Wybren van Haga tegen EenVandaag: "Het was een duivels dilemma."

Te weinig ondernemers in Kamer

Van Haga liet bijna twee weken in het midden of hij zou aanblijven als Kamerlid of dat hij zijn zetel zou afstaan aan de VVD. Nu heeft Van Haga toch besloten zijn zetel te behouden. "Ik had een missie en dat was vechten namens de ondernemers tegen een onbetrouwbare overheid. En die missie is nog niet af, dus daar wil ik in de Kamer mee doorgaan."

Want volgens Van Haga houdt de Kamer op dit moment veel te weinig rekening met de zorgen van mkb'ers. "Veel Kamerleden hebben geen flauw idee over wat een winkelier allemaal doet op een dag. Of wat een kleine zelfstandige allemaal op zich af ziet komen. Ik hoop de bewaker te worden van de belangen van de ondernemers in dit land."

Geen zetelrover

Het Kamerlid voelt zich overigens geen "zetelrover" nu hij zijn zetel meeneemt. "Ik ben van mening dat je niet zomaar je zetel kan meenemen. Die plek in de Kamer heb ik te danken aan de VVD. Als ik zelf had besloten om weg te gaan had ik mijn zetel ook zeker ingeleverd. Maar in dit geval ligt het anders. De VVD-fractie heeft met mij gebroken. Ik vind dan dat ik zelf mijn afweging mag maken. Dat is staatsrechtelijk ook helemaal in de haak."

Lees ook

Als het aan Van Haga ligt blijft hij wel gewoon lid van de partij. "Ik ben 38 jaar lid, de VVD is mijn partij, ik voel me daar thuis en heb daar heel veel vrienden. Heel graag was ik ook gewoon in de fractie gebleven. Als liberaal blijf ik ook gewoon in mijn eentje het liberale beleid verdedigen. Dus wat mij betreft blijf ik gewoon bij de VVD."

Wybren van Haga in een interview met EenVandaag over het meenemen van zijn zetel: "Het was anders als ik zelf opgestapt was."

'Coalitie loopt geen gevaar'

In een brief aan fractievoorzitter Dijkhoff, die in het bezit is van EenVandaag, laat Van Haga verder weten dat de coalitie geen gevaar zal lopen door zijn besluit om als eenmansfractie door te gaan. "Uiteraard steun ik het regeerakkoord en is er in principe geen risico voor het kabinet", zo schrijft Van Haga aan zijn oud-partijgenoot. Volgens hem heeft de verwijdering uit de VVD-fractie "op niet-inhoudelijke gronden" plaatsgevonden. Wel stelt hij dat hij bij nieuwe voorstellen zijn eigen afweging zal maken.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.