Acht van de tien VVD-kiezers (81 procent) vinden dat Wybren van Haga zijn Tweede Kamerzetel aan de VVD had moeten teruggeven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 3750 VVD-stemmers.

Vandaag maakte Van Haga bekend dat hij zijn zetel houdt en als zelfstandig Kamerlid verder gaat. Hiermee verliest het kabinet zijn meerderheid. Eerder zette Klaas Dijkhoff Van Haga uit de VVD-fractie omdat hij zijn zakelijke en politieke activiteiten onvoldoende zou scheiden. Driekwart van de ondervraagde VVD-kiezers (76 procent) vindt dit terecht. Volgens hen zijn er te veel incidenten rond Van Haga geweest in te korte tijd, en is hij daardoor niet geloofwaardig meer als Kamerlid.

'Van Haga vertegenwoordigt mij niet'

De VVD-kiezers in het onderzoek kunnen het niet waarderen dat Van Haga nu doorgaat als zelfstandig Kamerlid. Volgens hen is het simpelweg zo dat wie uit een partij stapt zijn zetel moet opgeven. We hebben op de VVD gestemd en niet op de persoon Van Haga, die vertegenwoordigt mij helemaal niet, zeggen veel deelnemers.

Een VVD-kiezer verzucht: "Zoals het nu gaat komt er nog een splinterpartijtje en daar hebben we er nu wel genoeg van." Slechts 8 procent vindt dat Van Haga zijn zetel mag houden.

Weinig problemen verwacht voor kabinet

Nu Van Haga zijn zetel houdt is het kabinet de meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer kwijt. De meeste VVD-stemmers denken dat dit geen grote problemen gaat opleveren voor het kabinet. 62 procent verwacht dat het weinig verschil zal maken. Een kwart (28 procent) denkt wel dat het nu lastiger gaat worden voor de coalitie om meerderheden te vinden.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 30 september tot 4 oktober 2019. Het onderzoek behandelde ook verschillende andere thema's, zoals het vertrek van Marianne Thieme en het verbod op rookruimtes in de horeca. In totaal deden 24.870 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 3750 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op de VVD gestemd hebben. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.