Oud-VVD'er en tegenwoordig onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga sluit zich aan bij FVD en is vandaag lid geworden. "Het is een fantastische partij. Het zijn allemaal fatsoenlijke mensen. Thierry Baudet en ik werken al enige tijd goed samen in de Kamer."

Dat Van Haga nu lid wordt van Forum is saillant. De partij van Thierry Baudet vergroot hiermee zijn invloed en slagkracht in de Tweede Kamer aanzienlijk. Forum heeft nu twee zetels en met Van Haga erbij in feite drie.

'Geen sprake van een fusie'

Van Haga benadrukt dat hij weliswaar lid is geworden van de partij Forum voor Democratie, maar in de Tweede Kamer gewoon verder gaat als onafhankelijk Kamerlid voor de groep Van Haga: "Ik hoop nog 10 maanden (tot de verkiezingen in maart 2021) fijn met Thierry en Theo Hiddema samen te kunnen werken. Maar er is geen sprake van een fusie."

Van Haga werd in september 2019 uit de Tweede Kamer-fractie van de VVD gezet. Van Haga lag toen al enige tijd onder vuur bij de liberalen. Hij raakte in opspraak toen bekend werd dat hij met een slok teveel op in zijn auto was aangehouden door de politie. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff waarschuwde hem toen al dat 'dit echt niet kan'.

Lees ook

'Zetelrover' Van Haga niet welkom

Toen volgens de VVD-top bleek dat Van Haga zich later dat jaar tegen de afspraken in toch nog had bemoeid met zijn vastgoedbedrijf Sjopperdepop bv zette Dijkhoff hem uit de fractie. Van Haga ontkent dat hij zich heeft bemoeid met de dagelijkse bedrijfsvoering. Volgens hem ging het om een privé conflict met een huurder in Haarlem.

Nadat Van Haga uit de VVD was gezet besloot hij zijn zetel te behouden en ging hij onafhankelijk van de VVD door als kamerlid. Een belangrijk besluit omdat het kabinet vanaf dat moment de meerderheid in de Kamer kwijt was. Er deden direct geruchten de ronde dat Van Haga zich zou aansluiten bij Forum voor Democratie. Forum-leider Thierry Baudet zag dat niet zitten. Voor de camera van RTL zei Baudet glashelder: "Een zetelrover als Van Haga is niet welkom bij Forum."

Niet uit op een baantje

Dat Van Haga nu lid wordt van Forum is opmerkelijk. Vraag is waarom hij dit doet. Volgend jaar maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen en Van Haga zegt niet uit te zijn op een plaats op de Forum-kieslijst.

"Ik ben echt niet uit op een baantje. Baudet en ik spreken elkaar, maar we hebben nog nooit gesproken over een plaats op de lijst. Als ik een uitnodiging krijg, dan ga ik daar zeker over nadenken. Maar ik ben daar echt niet op uit. Ik weet niet of ik na maart volgend jaar nog in de politiek blijf. Ik heb nog genoeg andere dingen op mijn bucketlist staan."