De rel rondom VVD-Kamerlid Wybren van Haga blijft maar voortduren. Volgens HP/DeTijd is van Haga door de VVD-fractie onder curatele gesteld en mag hij niet meer praten met de media. Ook zou hij zijn ernstig zieke vrouw niet mogen bijstaan in de Tweede Kamer, omdat hij daar verwacht werd. "Van Haga was woest vandaag. Hij is een oud-commando en daarmee erg loyaal naar de partij, maar het ging vandaag bijna mis", aldus politiek verslaggever Marc Belinfante.

Aanleiding voor de rel zijn de zakelijke activiteiten van Wybren van Haga. Hij bezit meer dan honderd huizen in Amsterdam, die hij verhuurt. En daarbij zou niet alles volgens de regels zijn verlopen. "Er bleken te veel mensen in de panden aanwezig te zijn en dat is in strijd met de regels die kort daarvoor waren ingegaan", aldus politiek verslaggever Marc Belinfante. In Amsterdam geldt dat er niet meerdere mensen op een adres ingeschreven mogen staan als ze geen gezin vormen. De VVD onderzocht met de speciale integriteitscommissie de hele zaak, maar besloot dat van Haga toch mocht aanblijven als Kamerlid, maar moest wel zijn ondernemerschap neerleggen. 

VVD zit met de kwestie in zijn maag

Voor de VVD is het een lastige situatie. "Ze kunnen van Haga niet wegsturen. Dit kabinet leunt op de meerderheid van een zetel. En die is in handen van Wybren van Haga. Daarnaast is hij een oud-commando en heel loyaal. Maar je kan ook te ver gaan en dat was vandaag bijna het geval", aldus Belinfante. Van Haga is woest dat hij wordt beschuldigd van leugens. "VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff moest er aan te pas komen om hem tot rust te manen. Dijkhoff en Van Haga hebben afgesproken om over twee weken samen rond de tafel te gaan zitten om een goed gesprek te voeren."