Alweer vraagt Theresa May om brexit-uitstel. Als het aan haar ligt, verlaten de Britten op 30 juni de EU. Van EU-voorzitter Donald Tusk krijgen ze zelfs tot 29 maart 2020. Wat betekent dit voor de Britten? Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt legt uit.

Of je er nu voor of tegen bent, de brexit leidt in ieder geval tot een forse uitbreiding van de woordenschat. Naast termen als 'brexiety' (brexit en anxiety), BRINO (Brexit In Name Only) en 'bremorse' (brexit en remorse), heeft EU-voorzitter Donald Tusk een nieuwe regel toegevoegd aan het brexit-woordenboek: Flextension.

Lees ook

Flexibele brexit

Met Flextension (flexible extention) bedoelt Tusk een flexibel uitstel van de brexit. Hij wil de Britten tot 29 maart 2020 geven om met een brexit-deal te komen. May zelf vroeg in eerste instantie om uitstel tot 30 juni dit jaar. Ze krijgt dus fors meer tijd aangeboden. Als de Britten eerder dan die datum akkoord zijn gegaan met een uittredingsverdrag, dan mogen ze van Tusk de EU al eerder verlaten.

info

De brexit-data

Eigenlijk zouden de Britten de EU al op 29 maart verlaten. Maar omdat ze het toen nog niet eens waren over hoe ze dat wilden doen, verleende de EU uitstel. 12 april werd de nieuwe brexit-datum.

Vandaag schreef de Britse premier Theresa May een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Daarin vraagt ze opnieuw uitstel. Nu tot 30 juni 2019. Tegelijkertijd meldt de BBC dat Donald Tusk liever een flexibel uitstel wil bieden tot eind maart 2020.

Volgens Vanessa is het voorstel van Tusk olie op het vuur voor de hardcore brexiteers. "Zij willen de brexitdatum op uiterlijk 29 maart houden. Elke dag dat het langer duurt, vinden zij verschrikkelijk. Ze zijn bang dat uitstel tot afstel kon leiden."

Meedoen met de Europese verkiezingen

De uitstel zou kunnen betekenen dat de Britten ook mee gaan doen aan de Europese verkiezingen van eind mei dit jaar. "Jacob Reese Mogg, de aanvoerder van de harde brexiteers binnen de partij van May, roept op om het de EU zo moeilijk mogelijk te maken na de verkiezingen. Dat geeft wel aan hoe giftig de sfeer is."

"Het is een hele slechte week voor mensen als Jacob Reese Mogg en Boris Johnson. Aan het begin van de week kondigde May al aan dat ze met Labour-leider Jeremy Corbyn zou samenwerken. Zij zien Corbyn als een marxist, en daarmee samenwerken vinden ze verschrikkelijk. En nu weer langer uitstel."

No deal-brexit

Een alternatief om niet mee te hoeven doen aan de Europese verkiezingen is een no deal-brexit op 12 april. Maar die kans lijkt klein. "Er is bijna niemand die dat wil. De EU niet, May niet, het grootste deel van het parlement niet. Ook Corbyn ook niet. Maar zolang er geen oplossing of ander plan is, kan het nog steeds gebeuren."