Een radicale verandering in de brexit-strategie van Theresa May: 2 jaar lang weigerde ze een handreiking te doen naar de oppositie. Nu is Jeremy Corbyn haar laatste hoop. Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt over de kans van slagen tussen deze tegenpolen.

Vanessa, we hebben besloten om jou af en toe te bevragen over de brexit, vind je het eigenlijk nog leuk?

"Ik vind het helemaal niet meer leuk! Nee hoor, ik blijf het een heel interessant verhaal vinden. Zelf heb ik 6 jaar in Londen gewoond als correspondent, ik was erbij toen David Cameron in 2013 aankondigde dat hij een brexit-referendum wilde houden. Ik weet nog dat ik dacht: dit meen je niet. Maar ook: zo ver zal het niet komen. Sindsdien val ik van de ene verbazing in de andere. Laatst hoorde ik een mooie zin: 'This is what it feels like when you're living through history.' Dat is hoe het voor mij voelt. Het is een complex dossier, super technisch vaak, maar je weet wel: hier wordt geschiedenis geschreven. Al die stappen volgen blijf ik interessant vinden."

Gisteren was er weer een kleine stap in die geschiedenis, Theresa May maakte bekend dat ze met Labour-leider Jeremy Corbyn om tafel wil om samen tot een deal te komen. Was jij verrast?

"Ja. En vooral, waarom nu? Gisteren zaten we 10 dagen voor de brexit-deadline. Kom op zeg! Je had 2,5 jaar de tijd om dit te doen. Ze hebben gisteren 7 uur bij elkaar gezeten met het kabinet en wat komt eruit: 'We gaan met Corbyn praten.' Hallo?!"

Luister hier naar het gesprek tussen brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt en redacteur Rianne van der Linden

Ze had dat dus 2 jaar geleden al moeten doen.

"Ja! Maar ja, alle fouten die Theresa May maakte, daar moeten we het een andere keer maar over hebben. Ze maakt nu wel een heel grote draai en daarom is het groot nieuws. Tot nu toe leunde ze altijd heel erg naar de hardliners in haar eigen partij, de mensen die een harde brexit willen doorduwen. Deze draai is een grote tactische verandering want als dit lukt is de uitkomst een zachte brexit, een hechte relatie met Europa."

Eerder bespraken we met je dat de Britten helemaal geen compromis kunnen sluiten. Gaat dat nu opeens wel lukken dan?

"Nou, het zijn niet bepaald BFF's, Corbyn en May. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Een paar weken geleden was er nog een rel, toen zou Corbyn haar in het parlement een 'stupid woman' hebben genoemd. Daarbij, Corbyn wil eigenlijk helemaal geen deal sluiten met May. Corbyn wil maar één ding en dat is nieuwe verkiezingen. Dus die heeft ook zijn eigen agenda. Tegelijkertijd móet hij dit nu wel aannemen, hij zal moeten laten zien dat hij bereid is om tot een oplossing te komen in deze impasse. Maar het is niet gezegd dat deze samenwerking tot iets gaat leiden."

Jeremy Corbyn noemt Theresa May een "stupid woman" (Sky News, december 2018).

Wat ik niet begrijp: May zei keer op keer 'geen deal is beter dan een slechte deal'. Maar door met Corbyn in zee te gaan sluit ze geen deal uit. Bovendien doet ze er alles om dan maar een andere deal te sluiten. Dus die oneliner 'no deal is better than a bad deal', die meent ze niet?

"May wil absoluut geen 'no deal'. Die uitspraak deed ze toen ze net premier was. Ze was toen veel strijdbaarder en achteraf gezien naïef. Het geeft ook wel aan dat toen ze hieraan begon ze niet echt een duidelijk idee had van waar ze heen wilde en wat 'no deal' inhoudt. Nu wil ze koste wat kost die 'no deal' vermijden. Maar om heel eerlijk te zijn: een deal met Corbyn wil ze ook niet. Dus wat je gisteravond ook al hoorde is dat Labour-politici deze toenadering wantrouwen. Zij zeggen: 'We moeten nog maar eens zien of May dit echt wil, misschien is het wel een truc om een zachte brexit op tafel te krijgen.' Daarmee kan ze de harde brexiteers in haar eigen partij onder druk zetten. Zij walgen van zo'n zachte brexit waardoor het alternatief, die gehate deal van May, misschien wel de beste optie is."

Jij hebt Corbyn een keer geïnterviewd, dat was niet heel gezellig...

"Nee, dat was verschrikkelijk!"

Vanessa Lamsvelt interviewt Jeremy Corbyn (juli 2018).

Je sprak ook veel mensen die May kennen, kan jij je voorstellen hoe dat is als die twee in een ruimte zijn?

"O nee, dat lijkt me echt afschuwelijk! May heb ik nooit geïnterviewd, maar Corbyn is echt een hele autoritaire, stugge man. En May is ook niet bepaald van de small talk, dus nee, dat moet echt vreselijk zijn. En ze hebben natuurlijk allebei een heel ander belang. Maar ik ben heel benieuwd. Ik weet niet of ik hoopvol ben, ik ben in ieder geval cynisch of samenwerken gaat lukken."

Nog één ding: woensdag 10 april is er een nieuwe EU-top, daar gaat May heen. Ze heeft al gezegd dat ze nieuw uitstel zal vragen, denk je dat ze dat krijgt?

"Dat is zeker niet zomaar gezegd. EU-president Donald Tusk heeft gisteren getweet dat we geduld moeten hebben en afwachten wat er gebeurt. Dus dat geeft wel aan dat ze willen kijken of er iets uit die gesprekken tussen May en Corbyn kan komen. Tegelijkertijd heeft de EU ook aangegeven dat ze een kort uitstel waar May op aanstuurt niet zien zitten. Dus het gesprek tussen May en Corbyn is een doorbraak in het spel, maar het is nog absoluut niet gezegd wat de uitkomst is. Dus een 'no deal', we blijven het tot vervelens toe zeggen, blijft een reële optie."

Bereid je voor op het ergste, hoop op het beste?

"Precies!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.