Het is zover, de Britse premier Theresa May heeft het brexitslagveld verlaten. Verslaggever Vanessa Lamsvelt over 'de snik', hoe haar premierschap als een nachtkaars doofde en wie er staat te trappelen om haar op te volgen.

Had je haar aftreden verwacht?

Ja, het hing al heel lang in de lucht. Ze stond schaakmat en kon absoluut geen kant op.

Wat vond je van de speech waarmee ze haar vertrek aankondigde?

Ik vond dat ze heel stevig was. Eerst was ik ook verbaasd dat ze eigenlijk niet geëmotioneerd was. Maar toen kwam toch 'de snik', die gaat natuurlijk eindeloos rond de komende dagen. In de speech zag je heel duidelijk haar karakter. Aan de ene kant heeft ze een pokerface. Aan de andere kant zag je ook de passie die ze heeft voor de politiek en om het beste te doen voor haar land.

Wat me ook opviel is dat ze benoemde dat ze de tweede vrouwelijke premier is, maar zeker niet de laatste. Het kwam niet zo vaak naar voren, maar ze is iemand die zich hard maakt voor de vrouwenzaak. Dat ze het nu weer noemde verklapt ook wel hoe belangrijk ze dat vindt.

Verslaggever Vanessa Lamsvelt ontleedt de afscheidsspeech van Theresa May met 'de snik' en we bespreken wie het meeste kans maakt om haar op te volgen.

Was dit nu de grote apotheose van haar premierschap?

Uiteindelijk is het een heel tragisch einde. Haar premierschap is als een nachtkaars gedoofd. Het kabinet vertrouwde haar niet meer, het parlement wilde haar niet meer. Het was haar laatste missie om die vermaledijde brexitdeal door het Lagerhuis te krijgen, ze had ook niks meer in handen om dat nog een vierde keer tot stemming te laten brengen. Ze was volledig uitgespeeld.

Theresa May is weg. 'Eindelijk', zullen veel van haar partijleden verzuchten...

Ik verzucht zelf ook wel een heel klein beetje eindelijk... Elke keer die kleine veranderingen die ze aan die brexitdeal deed... Je denkt: 'Kom op, het gaat niet lukken. Je hebt de aantallen in het parlement niet'. De gunfactor heb je zo niet meer. Ik denk dat het echt wel goed is dat er een nieuw iemand aan het roer komt staan.

Als jij al je geld zou moeten inzetten op wie haar opvolger wordt. Wie zou het zijn?

Boris Johnson. Je weet wel, oud-burgemeester van Londen. Shirt half uit zijn broek, op de fiets. Een heel charismatische maar ook grillige politicus. Hij maakt veruit de meeste kans als je naar de peilingen kijkt. Het vertrek van May is nu net gebeurd dus nu komen alle obligate tweets voorbij. Er was er ook eentje van Boris Johnson.

Zo'n tweet, dat is echt blabla. Reken maar.. hij zit te juichen van binnen. Jeremy Hunt heeft zijn kandidaatstelling ook al bekendgemaakt. Er zullen er meerdere volgen.

Moet Boris Johnson wel zo blij zijn als hij het wordt?

Dat is een goede vraag. Hij aast al heel lang op deze baan, hij wil het heel graag. Roept heel hard dat hij denkt dat hij wel een andere deal kan halen in Brussel. Maar ik ben inderdaad wel benieuwd of hij niet ergens ook denkt: 'Gaat me dit wel lukken?'

Ik heb ook wel eens gedacht dat hij toe had willen slaan, pas nadat May de deal voor hem had gesloten. Dat was veel makkelijker geweest. Nu moet hij, als hij het wordt, eerst maar eens bewijzen dat May het zo slecht heeft gedaan en dat hij het beter kan.

oproep

Vanessa Lamsvelt is oud VK-correspondent en houdt zich inmiddels alweer 3 jaar bezig met de brexit. In de brexitchat praat ze ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Heb je ook een vraag aan Vanessa? Stel die dan per e-mail aan [email protected]! Dan wordt jouw vraag in de volgende brexitchat aan Vanessa voorgelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.