De nieuwe brexitdatum is 31 oktober: de dag van Halloween. Waar de Britten ook van griezelen: meedoen aan de Europese verkiezingen. Maar daar moeten ze zich nu toch op voorbereiden. Vanessa Lamsvelt over hoe het verder moet nu brexit weer is uitgesteld.

Vanessa, de EU-leiders hebben May uitstel gegeven tot en met 31 oktober. Waarom die datum?

"De Britse pers gaat helemaal los op de datum. De dag van Halloween. Er worden ook grappen gemaakt over het blauwe brexitmonster dat onze minister Blok een paar weken geleden op Twitter zette. Ik zag een Britse journalist die het al helemaal zag zitten om dat als Halloween outfit aan te trekken."

Maar is 31 oktober nu de dag die ik ik in mijn agenda kan zetten als brexitdag?

"Ho,ho,ho, je weet dat het de brexit is. In principe is 31 oktober inderdaad de datum. Dat is omdat op 1 november de nieuwe Europese Commissie wordt benoemd. Tegelijkertijd is het flexibel uitstel. Als de Britten het eerder eens zijn over een deal, kunnen ze ook eerder uit de EU stappen."

May zei eerder dat ze niet langer dan tot 30 juni zou uitstellen. Stapt ze op als de Britten er dan nog niet uit zijn?

"Dat is een terechte vraag, maar Theresa May heeft wel vaker dingen gezegd die ze later niet is nagekomen. Denk aan de uitspraak 'no deal is better than a bad deal'. Op dit moment doet ze juist alles om no deal te voorkomen. May heeft gezegd: ik treed af na de eerste fase en dat is als er een deal is. Waarschijnlijk zal ze pas gaan als die deal er is."

Luister hier het gesprek over het nieuwe uitstel tussen brexitverslaggever Vanessa Lamsvelt en redacteur Rianne van der Linden.

Dan de Europese verkiezingen in mei. Moeten de Britten een parlement kiezen waar ze helemaal niet meer in willen zitten?

"Ja, dat levert bizarre taferelen op. De Britse Europarlementariërs weten al tijden niet waar ze aan toe zijn. Ze dachten op 29 maart al dat ze moesten vertrekken. Dat bleek niet zo te zijn. Deze week pakten ze hun spullen al in, maar nu blijven ze toch nog langer. Deze situatie levert allerlei praktische problemen op. De Britse parlementariërs konden zich bijvoorbeeld niet aanmelden voor accommodatie tijdens de vergadering in Straatsburg omdat ze eigenlijk niet meer in het parlement zouden zitten."

Zijn er kandidaten te vinden voor die verkiezingen?

"Ga maar eens mensen vinden die zich kandidaat willen stellen voor een parlement waarvan je weet dat je er óf nooit in komt, óf bijvoorbeeld maar voor 3 maanden. Dat is echt een probleem. Neem bijvoorbeeld Europarlementariër David Bannerman, een conservatief, die heeft op Twitter gezegd: ik doe dit al heel lang, maar ik ga me niet kandidaat stellen. Ik vind het te oneervol om me kandidaat te stellen voor een positie die toch niets waard is."

Wat zeggen de peilingen? Wie komen er in het Europees Parlement als de Britten mee gaan doen?

"Dat is ook nog iets, in de peilingen scoren de eurosceptici, de anti-Europa-politici, heel hoog. Dan moet je denken aan mensen als Nigel Farage en Daniel Hannan, het brein achter de brexit. Waar ze in Europa bang voor zijn is dat deze politici wel weer mee gaan doen aan de Europese verkiezingen, maar dat die de campagne gaan domineren en de verkiezingen gaan saboteren. Dit worden misschien wel de alle interessantste Europese verkiezingen aller tijden. "

Brein achter de Brexit: niet verwacht dat het tot vertrek uit EU zou komen.

Wordt nog gezellig de komende weken met de Britten nog steeds in onze club...

"Inderdaad, we komen niet zomaar van ze af!"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.