Zorgt de nieuwe Britse royal baby voor onverwachte verzoening in het door brexit verscheurde Verenigd Koninkrijk? Het lijkt er niet op. Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt over waarom het zo oorverdovend stil is aan het brexit-front.

Vanessa, komt die brexit er nog een keer van denk je?

Brexit lijkt een beetje van de radar verdwenen. Hoewel ik eerlijk moet zeggen: de stilte is ook een beetje angstvallig. Het lijkt een stilte voor de storm. Maar er is nu ook ander nieuws dat lekker een beetje afleidt: de royal baby en de overwinning van de Britten in de Champions League. Dat laatste is heel pijnlijk voor ons natuurlijk...

Brengen royal baby Archie en de Spurs de Britten weer een beetje bij elkaar?

Nou, nee. Ik geloof niet dat Boris Johnson nu Jeremy Corbyn in de armen valt uit blijdschap over de royal baby. Het is een fijne afleiding voor even, maar brexit is zo'n enorme onderstroom en iedereen weet: dit gaat niet voorbij.

In de brexitchat praten Vanessa Lamsvelt en Rianne van der Linden je bij over de laatste ontwikkelingen rond de brexit.

Gebeurt er dan nog wel iets op brexit-gebied?

De Britten hebben in april natuurlijk uitstel gehad van de EU en de nieuwe deadline ligt nu op 31 oktober. Officieel praten de Conservatieve Partij en Labour om te proberen tot een brexitdeal te komen die door het parlement geloodst kan worden. Maar hoe succesvol die gesprekken zijn, is moeilijk in te schatten.

info

De Britse premier May heeft bekend gemaakt dat als de gesprekken met Labour de komende 2 weken nergens op uitlopen, er opnieuw indicatieve stemmingen gehouden worden in het Britse Lagerhuis.

Bij indicatieve stemmingen mogen parlementariërs stemmen over verschillende brexit-opties. Eind maart waren er ook al dit soort stemmingen. Toen bleek er alleen een meerderheid te zijn in het parlement tegen een no-deal brexit.

En de Britten gaan gewoon meedoen met de Europese verkiezingen?

Ja, dat is natuurlijk killing voor Theresa May. Ze heeft altijd gezegd: ik ga ervoor zorgen dat we niet meedoen met de Europese verkiezingen. Maar afgelopen week maakte haar woordvoerder bekend dat het er toch van gaat komen. Concreter gaat het niet worden dat je Europa níet hebt verlaten en dat project brexit tot nu toe niet is gelukt.

Daarnaast zal Theresa May het zelf ook verschrikkelijk vinden. Haar partij, de Conservatieven, heeft bij de lokale verkiezingen onlangs keiharde klappen gekregen. En ook de Europese verkiezingen beloven een afgang te worden. De Conservatieve partij staat in sommige peilingen zelfs pas als zesde partij.

De enige die wél zin heeft in deze verkiezingen lijkt Nigel Farage...

Ja, absoluut. Hij heeft er wel zin in! Door zijn hete adem in de nek van de Conservatieven is het überhaupt ooit tot een referendum gekomen. En nu de brexit zo lang op zich laat wachten heeft hij de wind in de rug.

Hij heeft een paar weken geleden een nieuwe partij opgericht: The Brexit Party. Ondanks dat de partij nog maar zo kort bestaat, voorspellen de peilingen dat hij de grote winnaar van deze verkiezingen wordt.

En dan Theresa May, ze is nog steeds premier...

Ja, er zijn eigenlijk twee vragen: hoe scheiden de Britten van Europa en hoe scheiden de Conservatieven van Theresa May? Dat laatste begint inmiddels een bizar spel te worden. Er is een grote groep binnen de partij voltijds bezig om haar weg te krijgen. Zelf heeft ze gezegd dat ze gaat als er een brexitdeal komt, maar wanneer die er komt weet op dit moment niemand.

Dus, wat maken we hier nu van? We hebben geen idee hoe het verder gaat met de brexit óf met Theresa May?

Als het gaat om de brexit ben je toch steeds aan het kijken naar volgende momenten die iets kunnen voorspellen over wat er gaat gebeuren. In die zin zijn de Europese verkiezingen toch belangrijk omdat het een richting aan kan geven. Sommigen zien het toch als een nieuw referendum over lidmaatschap van de Europese Unie. Dan is ook spannend wie de meeste mensen naar de stembus kan krijgen. De brexit-party van Nigel Farage, of toch de partijen die juist in de EU willen blijven.

oproep

Vanessa Lamsvelt is oud VK-correspondent en houdt zich inmiddels alweer 3 jaar bezig met de brexit. In de brexitchat praat ze ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Heb je ook een vraag aan Vanessa? Stel die dan per e-mail aan [email protected]! Dan wordt jouw vraag in de volgende brexitchat aan Vanessa voorgelegd.