Veel mensen in Nederland zien het liefst dat de brexit niet doorgaat. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 leden van het Opiniepanel.

Tweederde (65 procent) wil het liefst dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie (EU). Een kwart (26 procent) hoopt wel dat de brexit doorgaat.

Lees ook

'Groot-Brittannië is onze bondgenoot'

Tegenstanders van de brexit denken dat de EU minder een eenheid wordt zonder Groot-Brittannië. Ook vrezen ze chaos aan de Nederlandse grens en in Groot-Brittannië. Vooral zeggen veel mensen dat Groot-Brittannië een belangrijke bondgenoot is van Nederland.

Binnen de EU wordt het land gezien als een belangrijke partner van Nederland tegen de macht van Frankrijk en Duitsland. Buiten de EU is het land een bondgenoot tegen grootmachten als China, Rusland en de Verenigde Staten. "Met Groot-Brittannië hebben we veel raakvlakken. Wij zijn maar een klein landje en dus hebben we juist hen nodig in een wereld waar andere landen steeds machtiger worden", zegt een deelnemer.

Met Groot-Brittannië hebben we veel raakvlakken. Wij zijn maar een klein landje en dus hebben we juist hen nodig in een wereld waar andere landen steeds machtiger worden

Weinig zorgen over kosten

Ook kosten zijn voor sommigen een argument om tegen de brexit te zijn, al wordt dat minder vaak genoemd. De meeste deelnemers (61 procent) maken zich weinig tot geen zorgen over de economische gevolgen van een brexit voor Nederland.

Ruim een derde (37 procent) maakt zich daar wel zorgen over. Zij wijzen op de handel die Nederland drijft met Groot-Britannië. Maar nog vaker worden de afdrachten binnen de EU genoemd. "Als Groot-Brittannië de EU verlaat, worden de interne afdrachten voor Nederland nóg hoger", zegt een deelnemer.

Voorstanders: 'Brexit is voorbeeld'

De meeste mensen die wél hopen dat Groot-Brittannië de EU verlaat, zien de brexit als een testcase en voorbeeld voor andere landen: "Als dit lukt, volgen er hopelijk meer!" Ook zeggen mensen dat de uitslag van een referendum niet genegeerd mag worden.

Negatief beeld over Britten

Het beeld dat mensen van de Britten hebben, is voor veel deelnemers beïnvloed door de situatie rond de brexit. Een op de tien (9 procent) kijkt positiever naar de Britten, voor 45 procent is het beeld naar eigen zeggen juist verslechterd.

Zij zeggen niet te begrijpen dat er ondanks de gebeurtenissen rond de brexit, nog steeds voorstanders van een Britse uittreding zijn. Ook heeft de chaos in de Britse politiek invloed op hoe mensen over Britten denken. "Ik weet wel dat niet elke Brit in het Lagerhuis zit, maar als ik zie hoe het er in de Britse politiek aan toe gaat, moet ik daar steeds aan denken", zegt een deelnemer.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.652 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 25 tot en met 28 maart 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.