"Dude, we gaan dit land oppeppen, we krijgen brexit voor elkaar!" Boris Johnson zet met een opbeurende speech de toon voor zijn premierschap. Vanessa Lamsvelt over of dit een recept voor succes is en wat te verwachten van premier ‘energiebom’ Johnson.

Vanessa, dit is een opvallend optimistische toon voor iemand die voor zo'n monsterklus staat?

Dit is Boris Johnson ten voeten uit. Dit is zijn kracht, de energie die hij kan brengen, het optimisme. Bedenk even wat voor een wisseling van de wacht je krijgt op Downing Street: na de gedegen, nogal saaie, dossiervreter Theresa May nu de kleurrijke, gevatte maar slordige Boris Johnson. Zijn eerste speech is tekenend voor hoe hij zijn premierschap wil invullen. Hij wil Groot-Brittannië weer vertrouwen geven en vooral alle negativiteit over de brexit relativeren.

Luister hier de EenVandaag Brexitchat: Brexitverslaggever Vanessa Lamsvelt in gesprek met redacteur Rianne van der Linden over wat we van Boris Johnson kunnen verwachten, en hoe je nu precies de hand van The Queen moet kussen als je kersverse premier bent.

Klinkt prachtig, maar is het ook reëel?

Als Brexit er niet was geweest heb je aan Boris Johnson zeker een goeie om het land op te peppen en vertrouwen in te blazen. Die rol pakte hij ook toen hij van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen was en daar werd hij om bewonderd. Alleen, Brexit is wel een hele grote horde die je niet met een flinke dosis optimisme alleen even oplost. Speeches zijn één ding, uiteindelijk moet hij met een plan komen dat hij door het parlement kan krijgen. En daarbij zal hij tegen precies dezelfde problemen aanlopen als zijn voorganger Theresa May.

Hoe gaat hij dat oplossen?

Dat is nou net de grote vraag, tijdens de campagne is hij daar niet op ingegaan. Althans hij is niet met een concreet plan gekomen. Het enige dat hij heeft beloofd is dat de Britten hoe dan ook Europa zullen verlaten op 31 oktober 2019, of er een deal is of niet. Alleen waar het Theresa May nooit is gelukt om een meerderheid te krijgen voor haar deal, zo zal Boris Johnson nooit een meerderheid in het parlement krijgen voor no-deal. Mocht hij dat doordrukken dan kan hij er zeker van zijn dat hij een motie van wantrouwen aan zijn broek heeft hangen.

En, kan hij dat overleven?

Dat is maar de vraag, er zijn een behoorlijk aantal parlementariërs in zijn eigen partij die zo fel tegen een no-deal zijn dat ze bereid zijn tegen hun eigen regering te stemmen. Dus Boris Johnson kan zomaar een mes in zijn rug krijgen van zijn partijleden als hij echt zijn zin doordrukt. Het probleem van Boris Johnson is dat hij het zichzelf heel moeilijk heeft gemaakt door zulke harde beloftes te maken tijdens de campagne. Hij kan niet meer winnen. Dus de vraag is of hij vast blijft houden aan die beloftes en grote risico's neemt, of dat hij toch gaat schuiven en er op de een of andere manier met een grote Boris glimlach mee weet weg te komen.

Maar nu eerst, langs de Queen?

Ja, nadat Theresa May haar ontslag heeft ingediend mag Boris langs Buckingham Palace. Hij zal zich daar netjes moeten gedragen, de koningin een handkus geven zonder dat zijn lippen haar hand raken, iets wat bij Tony Blair helemaal misging. Hij zal bij Queen Elizabeth de boodschap brengen dat hij een kabinet gaat vormen. Een bijzonder moment voor Johnson, hij is de 14e premier die de koningin langs krijgt. Hij zal zeker stilstaan bij degene die hem voorgingen, met name de eerste van het rijtje, Johnson's grote held: Winston Churchill.

Oud-verslaggever van The Times Martin Fletcher, en oud-studiegenoot Toby Young over wat we kunnen verwachten van Boris Johnson nu hij premier van het Verenigd Koninkrijk is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.