Saai is niet het woord waaraan je denkt als het over Boris Johnson gaat. Toch wil de clowneske politicus nu opvallend serieus overkomen. Vanessa Lamsvelt vertelt of het hem lukt de sleutels van Downing Street te pakken en wat dat betekent voor brexit.

Vanessa, de conservatief Boris Johnson, dat is toch die man die daar heel hulpeloos hangt aan een kabelbaan midden in Londen en wiens haar altijd in de war zit?

Ja, en je kan veel van Boris Johnson zeggen, als tv-maker is hij een feest om te verslaan. Er zijn zoveel 'gekke Boris-momenten'. Zoals toen hij veel te fanatiek rugby speelde tegen een groep kinderen en een jongetje volledig omver liep. Of die keer dat hij in een soort rode zwembroek een rondje ging hardlopen door Londen. Die Boris zou zomaar de nieuwe Britse premier kunnen worden.

Luister hier naar de brexitchat met Vanessa Lamsvelt en Tom van 't Einde, over of Boris nou echt boring is geworden.

Maakt hij serieus kans?

Absoluut. Er zijn wel andere kandidaten, maar die zijn lang niet zo populair bij de conservatieve parlementariërs en de leden. En dat zijn wel de mensen die de nieuwe leider moeten kiezen. In Nederland werkt dat natuurlijk heel anders. Als premier Rutte zou opstappen, valt het kabinet en hebben we nieuwe verkiezingen. In Groot-Brittannië mag de regerende partij de leider vervangen en die wordt dan automatisch premier.

Waar komt het clowneske imago van Boris Johnson vandaan? De excentrieke conservatief als bokser, tennisser, als nietsontziende rugbyer of gehelmd op de fiets door Londen.

Maar zien ze Boris Johnson niet als clown daar?

Een hele groep wel. Tegelijkertijd is hij ook een hele charismatische politicus. En de conservatieve partij heeft wel een sterke leider nodig om de aanval op de rechterkant te stoppen: de Brexit Party van Nigel Farage. Die heeft bij de Europese verkiezingen een grote overwinning geboekt en is van plan door te stoten in de landelijke politiek. Je moet van goeden huize komen om Farage te stoppen. Als iemand dat kan, dan is het Boris Johnson.

En zijn campagne, is dat een grote show?

Opvallend genoeg valt dat heel erg mee. Of tegen, als je ervan houdt. De lancering van zijn campagne deze week was opmerkelijk saai, hij wordt nu gekscherend 'Boring Boris' genoemd. Zijn campagneteam probeert hem duidelijk als een staatsman over te laten komen. Hij is naar de kapper geweest, hij is afgevallen. De strategie is om te scoren bij mensen binnen de conservatieve partij die twijfelen of Boris wel serieus genoeg is om premier te worden. Hij speelt deze campagne dus heel erg op safe. Op het saaie af.

Boris Johnson
Bron: ANP
Met kort kapsel en een paar kilo's lichter wil Boris Johnson zichzelf neerzetten als serieuze politicus die geschikt is als premier.

Wat is het eigenlijk voor een man?

Charismatisch, maar grillig en impulsief. Het is ook niet iemand met enorme dossierkennis. Mensen die met hem hebben gewerkt, valt vaak op dat hij niet lang zijn aandacht bij een onderwerp kan houden, hij is snel afgeleid. Hij komt uit de hogere Britse klasse, ging samen met onder andere voormalig premier David Cameron naar de elitaire kostschool Eton en zat ook later in zijn studie in soort corporale mannenclubjes. Hij doet zich af en toe voor als man van het volk, maar is dat niet.

Nou moet hij straks, als hij het wordt, naar Brussel. Denk je dat dat gaat werken?

Dat wordt nog interessant, als hij in gesprek moet met de Europese president Donald Tusk. Of iemand als hoofdonderhandelaar van de brexit Michel Barnier. Die laatste is bij uitstek een serieuze politicus met extreem veel dossierkennis. Zet daar Boris Johnson maar eens naast. In Brussel zouden ze ook niet echt op hem zitten wachten. Maar, als Boris het wordt ,zal hij zeker met veel kabaal proberen om de brexitdeal die er nu ligt aan te passen. Hij wil de EU niet verlaten zonder deal, maar lijkt wel minder bang om dat pad te kiezen dan Theresa May.

oproep

Vanessa Lamsvelt is oud VK-correspondent en houdt zich inmiddels alweer 3 jaar bezig met de brexit. In de brexitchat praat ze ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Heb je ook een vraag aan Vanessa? Stel die dan per e-mail aan [email protected]! Dan wordt jouw vraag in de volgende brexitchat aan Vanessa voorgelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.