Er is alweer een nieuwe datum voor de brexit: 31 oktober moet het echt gaan gebeuren. Stel dat van uitstel geen afstel komt, vroegen we het Opiniepanel, denk je dan dat daarna meer landen volgen?

Ja, denkt 50 procent van het Opiniepanel, als de brexit doorgaat, verlaten binnen 5 jaar meer landen de Europese Unie. Daarmee denkt de grootste groep dat de brexit gevolg krijgt. Een derde (36 procent) denkt dat er komende jaren geen nieuwe EU-verlaters komen.

'Het komt wel goed met Groot-Brittannië'

Als de brexit doorgaat, is het natuurlijk afwachten hoe het Groot-Brittannië vergaat, maar de meesten denken dat het uiteindelijk goedkomt met het land. Groot-Brittannië laat dan zien dat het kan, vertrekken uit de EU. Het land kan zo als voorbeeld en inspiratie dienen voor andere landen, denken veel mensen.

Dat de uittreding van Groot-Brittannië momenteel nog een politieke soap zonder einde lijkt, maakt volgens velen niet uit: "Het is logisch dat het bij de eerste stroef gaat, maar de rest weet dan meteen wat de valkuilen zijn."

Lees ook

Geen meerderheid voor nexit

Voor een Nederlands vertrek uit de EU is overigens geen meerderheid: drie op de tien (29 procent) zijn voorstander van een nexit. Dat zijn vooral mensen die op de PVV of Forum voor Democratie hebben gestemd. De meesten (64 procent) zien het liefst dat Nederland lid blijft.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.652 mensen mee. Het onderzoek vond plaats van 25 tot en met 28 maart 2019 en is gewogen op zes variabelen.