Tweederde (64 procent) vindt dat Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. Drie op de tien (29 procent) mensen zien het liefst dat Nederland uit de Europese Unie stapt.

Mensen die vinden dat Nederland lid moet blijven van de Europese Unie (EU) zien vooral economische voordelen in Europese samenwerking. Ze vrezen dat het nadelig is voor de handel als Nederland geen lid meer is van de EU. Veel tegenstanders van een nexit kijken ook negatief naar de brexit.

Ze zeggen bovendien dat het voor Nederland nog ingewikkelder is om uit de EU te stappen dan voor Groot-Brittannië, omdat we de euro hebben. Vooral kiezers van D66 (97 procent), GroenLinks (95 procent), PvdA (94 procent), VVD (93 procent) en CDA (87 procent) vinden dat Nederland bij de EU moet blijven.

Lees ook

Vooral PVV- en FVD-stemmers voor nexit

Mensen die bij Provinciale Statenverkiezingen op de PVV stemden zijn het meest negatief over het Nederlandse EU-lidmaatschap: 83 procent van hen ziet het liefst dat Nederland uit de Unie vertrekt. Ook de meeste Forum voor Democratie-stemmers (59 procent) willen graag een nexit.

Ook een deel van de SP-kiezers ziet het liefst een nexit: een derde (32 procent) van hen vindt dat Nederland moet vertrekken, 57 procent vindt juist dat Nederland lid moet blijven van de EU. En ook van de mensen die bij de Provinciale Statenverkiezingen thuis bleven, wil een derde (32 procent) een nexit.

'EU moet minder bevoegdheden krijgen'

Hoewel de meeste mensen vinden dat Nederland lid moet blijven van de Europese Unie, vinden veel mensen wel dat er iets moet veranderen aan de huidige manier van samenwerking. Een meerderheid (55 procent) vindt dat de EU minder bevoegdheden zou moeten hebben dan nu. Slechts één op de tien (11 procent) vindt dat er meer zaken op Europees niveau geregeld moeten worden.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.652 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 25 tot en met 28 maart 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.