Bob, daar kun je mee thuiskomen. Zo kennen we het in Nederland. Groot-Brittannië heeft tegenwoordig ook de BOB, maar daar staat het voor 'Bored of Brexit'. Toch krijgen de Britten de komende weken nog heel wat Brexit-retoriek naar hun hoofd geslingerd.

Brexit, Brexodus, Brexiteer, Bremainer, Bremoaner, Bremorse, Bretcetera en nu dus Bob. Het Brexit-woordenboek wordt dikker en dikker. Terwijl veel van de Britten er helemaal klaar mee zijn.

info

Het Brexit-woordenboek

Brexiteer (Brittain en Exit): een Brit die voor het verlaten van de EU is

Bremainer (Brittain en Remain): een Brit die tegen het verlaten uit de EU is.

Brexodus (Brexit en Exodus): het vertrek van mensen en/of bedrijven als gevolg van Brexit.

Bremoaner (Brexit, Remainer en Moaning): iemand die klaagt over de uitslag van het Brexit-referendum.

Bremorse (Brexit en Remorse): iemand die spijt heeft dat hij/zij voor Brexit heeft gestemd.

Brexiety (Brexit en Anxiety): angst veroorzaakt door Brexit.

Brexthrough (Brexit en Breakthrough): plotselinge doorbraak in de Brexit-onderhandelingen.

BRINO (Brexit In Name Only): gebruikt door Brexiteers die niet blij zijn met de manier waarop de regering Brexit doorvoert.

BOB (Bored of Brexit): een Brit die helemaal klaar is met alles wat met Brexit te maken heeft.

Verkiezingsmoe

Je zou de Britten zelfs verkiezingsmoe kunnen noemen. Ga er maar aan staan. In vier jaar tijd hadden ze het Schots referendum in 2013, de landelijke verkiezingen in 2015, het brexitreferendum in 2016 en opnieuw landelijke verkiezingen in 2017. En allemaal met bijbehorende campagnes en steeds weer de brexit.

Stemmen hoeven de Britten (voorlopig) niet. Toch zullen de komende twee weken veel op een verkiezingscampagne lijken. Premier May moet haar brexitplan verkopen. Op 11 december stemt het parlement erover en zoals het er nu naar uit ziet, redt het plan het daar niet.

Belangrijke data

Theresa May heeft de komende 14 dagen een moordend schema voor de boeg. In het land, in het Lagerhuis, op radio, op tv. Overal zal ze op haar zeepkist staan, smekend: "Steun mijn brexitplan, beter dan dit wordt het niet."

info

De agenda van May:

Dinsdag 27 november

Theresa May is in Noord-Ierland en probeert de sceptische Noord-Ieren te overtuigen van haar plan.

 

Vrijdag 30 november en zaterdag 1 december

G20-top in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat de brexitdeal goed is voor Europa, niet voor de Britten. Theresa May zal proberen in Argentinië steun te vinden voor haar plan van andere wereldleiders in de hoop politici in eigen land onder druk te zetten.

 

Dinsdag 4 december

Europese leiders hadden er afgelopen zondag 38 minuten voor nodig om de brexitdeal af te tikken. Het Britse parlement trekt er 5 dagen voor uit. Reken op een lang en extreem verhit debat.

 

Dinsdag 11 december

Het uur van de waarheid. Het Britse parlement stemt. Als het plan het redt kan er eindelijk gepraat worden over een toekomstig handelsakkoord tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Als het plan sneuvelt is er in principe geen deal en gaan de noodscenario’s in.

De brexit-deal uitgelegd

De brexit-deal uitgelegd: zo gaat de scheiding met Europa

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.