Als de deal van Theresa May opnieuw wordt weggestemd, wil 38 procent van de Britten toch op 29 maart de EU verlaten. Het is maar zeer de vraag of May's deal de stemming vanavond overleeft.

Sinds maandagnacht ligt er een 'verbeterd' brexit-akkoord op tafel. Samen met Jean-Claude Juncker heeft Theresa May een oplossing bedacht voor de problemen die zouden ontstaan bij de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. May hoopt dat de Britse parlementariërs dit nieuwe akkoord steunen.

info

'Nieuwe' brexit-deal

May en Juncker hebben een aantal afspraken gemaakt om de brexit-deal te verbeteren. Zo hebben beide partijen afgesproken hun uiterste best te doen om in 2021 een oplossing te hebben gevonden om de terugkeer van grenswachten aan de Ierse grens te voorkomen, de zogenoemde backstop.

Daarnaast is afgesproken dat als de Britten het idee hebben dat de EU hen op onredelijke wijze vasthoudt binnen de douane-unie, ze naar een arbitragecommissie kunnen stappen. Als deze commissie hen gelijk geeft, hoeven de Britten zich niet meer aan de EU-regels te houden tot er een oplossing is gevonden.

Lees ook

4 op de 10 steunt horrorscenario

Toch is er een kans dat de nieuwe deal geen meerderheid krijgt. Wat gebeurt er dan? Maar liefst 38 procent van de Britten zegt in een YouGov-peiling dat het Verenigd Koninkrijk dan alsnog moet vertrekken, zonder deal. Een kwart van de Britten hoopt dat de brexit teruggedraaid kan worden, en 24 procent wil uitstel van vertrek uit de EU.

De steun voor een 'no deal', vaak het horrorscenario genoemd, is opvallend. In de 2,5 jaar sinds het referendum regende het waarschuwingen over de betekenis van zo'n scheiding voor de Britse economie. Zo werd er een ministerie voor voedselvoorraden opgericht om tekorten te voorkomen. En Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, waarschuwde dat een 'no deal' de economie net zo kan schaden als de crisis van 2008.

Bangmakerij

Deze waarschuwingen schrikken ruim een op de drie Britten niet af. Opiniepeiler Keiran Pedley verklaart dat als volgt: "Deze mensen geloofden de waarschuwingen van de Britse overheid in 2016 ook niet, dus waarom zouden ze waarschuwingen nu wel serieus nemen? De toegewijde 'brexiteers' doen dit af als bangmakerij."

In het Britse parlement lijkt er een stuk minder draagvlak te zijn voor een 'no deal'-brexit. Hoogstwaarschijnlijk stemmen er woensdag slechts enkele tientallen van de 650 lagerhuisleden voor zo'n brexit.

info

Deadline

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, 2,5 jaar na het referendum. May herhaalde keer op keer dat er voor die tijd een deal moet liggen met de EU om een ordelijk vertrek zeker te stellen. Maar met nog 2,5 week tot die deadline is een doorbraak nog steeds niet in zicht. Vandaag stemt het Brits parlement voor de tweede keer over de deal.

In januari stemde het Brits parlement deze deal weg met een historische meerderheid van 230 stemmen. Het is de vraag of de aanpassingen die May en Juncker nu hebben gedaan, genoeg parlementariërs zal overtuigen om vandaag voor de deal te stemmen. Ook onder de Britten zelf is de deal niet populair. Volgens Keiran Pedley van peilburau Ipsos MORI staat slechts een op de vier Britten achter die deal.

Lees ook

Meerderheid voor uitstel

Als de deal geen meerderheid krijgt, en de Britse parlementariërs morgen ook niet voor een brexit zonder deal stemmen, dan wordt er donderdag gestemd over het uitstellen van de brexit. Uit stemgedrag van het Brits parlement bij eerdere stemmingen valt af te leiden dat daar wél een meerderheid voor is.

72 procent van de Britten denkt dat de brexit uitgesteld gaat worden. "Het probleem voor premier May is dat in haar achterban een even grote groep voor uitstel is als mordicus tegen", zegt Pedley van Ipsos MORI. "Ze staat onder hoge druk."

Nieuw onderhandelingsspel

De kans is dus groot dat Theresa May aan het eind van deze week Brussel om uitstel zal vragen. Dan begint het volgende onderhandelingsspel: hoe lang wordt de brexit uitgesteld?

De Britten willen slechts een korte uitstelperiode van 2 maanden. De Europese Unie wil de brexit het liefst 2 jaar opschorten. Als het zo ver komt, liggen alle opties weer op tafel; zelfs verkiezingen of een nieuw referendum.

Wat staat er eigenlijk in de brexit-deal? Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.