"Een complete knock-out" noemt bokscoach Mike Gibbons het wegstemmen van premier May’s brexit-deal, "maar ze had de handdoek allang in de ring moeten werpen."

De boksclub van trainer Mike Gibbons biedt afleiding in een buurt waar maar weinig te doen is. "Het is een achtergebleven gebied, met veel misdaad", zegt hij over de wijk waar de club gevestigd is. De club staat in een achterstandswijk, in een stad waar 67 procent vóór brexit stemde.

Grote meerderheid inwoners Hull vóór brexit

Vroeger was Hull een bruisende havenstad. De stad moest het hebben van de visserij en de haven. Vrachtschepen uit Nederland en de rest van Europa laadden en losten hier hun containers. Maar Hull verloor veel handel aan de grotere havenstad Dover.

Zelfstandige vissers konden niet meer opboksen tegen de grote bedrijven. De werkloosheid in Hull is bovengemiddeld hoog, en de levensverwachting lager dan het landelijk gemiddelde.

'Vertrek uit de EU levert geld op'

Mike Gibbons is een van de pro-brexit-stemmers. Hij zag hoe de stad de afgelopen jaren in verval raakte en richte de City of Hull Boxing Club op. Voor 2 pond per keer kunnen mensen uit de buurt hier boksles krijgen.

De kleine gedrongen bokstrainer analyseert het hele brexit-drama het liefst in sporttermen. "We leunen op andere landen, we staan niet meer op eigen benen. Het is één stap terug en tien stappen voorwaarts. Soms moet je een stap terug doen in het leven om weer vooruit te kunnen."

Mike hoopt dat een brexit Groot-Brittannië, en dus ook zijn woonplaats Hull, helpt er weer bovenop te komen: "Ik heb het gevoel dat een vertrek uit de EU meer geld zal opleveren. Geld dat we kunnen inzetten voor de gezondheidszorg, onderwijs, investering in armoedebestrijding, in onze buurten."

'Zorg gewoon dat de klus geklaard wordt'

Dat het een drama zou worden dat zich tweeëneenhalf jaar zou voortslepen had hij nooit voorzien. "Ik ben verrast. Ik dacht dat we voor een vertrek hadden gestemd. Vertrek dan ook." Politici kunnen wat hem betreft best wat leren van de bokssport:

Wees meer direct, een beetje agressiever. En stop met het opwerpen van rookgordijnen, zorg dat de klus gewoon geklaard wordt.

Voor de lange adem van Theresa May kan Gibbon nog wel respect opbrengen. "Ze heeft uithoudingsvermogen, net als Rocky Balboa. Hij bleef 15 ronden staan. Maar Theresa had de handdoek wel wat eerder in de ring mogen werpen."

'Een complete knock-out', noemt bokscoach Mike Gibbons het wegstemmen van premier May’s brexitdeal, 'maar ze had de handdoek allang in de ring moeten werpen.'