Iedere andere Britse premier was allang afgetreden. Maar ondanks de brexit-chaos blijft Theresa May zitten waar ze zit. Volgens haar voormalige speechschrijver speelt haar man Philip een onmisbare rol. "Hij is haar belangrijkste politiek adviseur."

Chris Wilkins kent Theresa May al bijna 20 jaar. In 2001 trad hij aan als haar speechschrijver toen ze voorzitter was van de Conservatieve Partij. "Toch ken ik haar ook weer niet zo goed," aldus Wilkins. "Ze geeft niet veel weg. Zelfs de mensen die het dichtst bij haar staan, kennen haar niet zo goed."

Vijf á zes uur slaap

Wilkins herinnert zich één van zijn reizen met May. "Die reis was zo uitputtend, in het vliegtuig op de terugweg viel ik bij wijze van spreken om. Toen keek ik achterom en zag ik de minister-president rechtop in haar stoel zitten en wat papieren uit haar rode koffertje halen om verder aan het werk te gaan. Soms weet ik niet hoe ze het doet."

Volgens Wilkins slaapt May zo'n vijf á zes uur per nacht. "Ze werkt tot laat in de avond en rond half acht 's ochtends is ze weer aan het werk. Als ze niet werkt kookt of sport ze om fit te blijven."

Uithoudingsvermogen en opwinding

Wilkins ziet haar uithoudingsvermogen ook in de afgelopen weken terug. De Britse premier deed verwoede pogingen om de scheidingsdeal die zij sloot met de Europese Unie op het nippertje door het Britse parlement te krijgen. Tot nu toe zonder succes.

Vorige week deed de Britse premier haar uiterste best om de controle over het parlement te behouden. Wilkins zag dat ze zich opwond. "Ze is boos omdat ze probeert de uitslag van het referendum eer aan te doen. De mensen die het nu tegenhouden zijn de mensen die altijd voor de brexit zijn geweest."

'The nasty party'

Chris Wilkins schreef in 2002 mee aan de speech die haar handelsmerk werd. Ze spoorde toen aan de partij te veranderen omdat de partij volgens haar 'the nasty party' werd genoemd.

Toen May in 2016 premier werd, werd Chris Wilkins opnieuw haar speechschrijver. Hij schreef de toespraak voor het partijcongres in 2017 toen May werd overvallen door een hoestaanval en tot overmaat van ramp de letters achter haar ook nog eens van de muur vielen.

Theresa May's speech voor het congres van de Conservatieve Partij in 2017.

Ongelofelijk plichtsbesef en aartsconservatief

Het verbaasde Wilkins dat ze niet boos werd toen ze van het podium af kwam. "Het was opmerkelijk dat ze deze verschrikkelijke ervaring zo van zich af liet glijden. Ze zei dat ik er niks aan kon doen en dat ik gewoon verder moest gaan." Volgens Wilkins houdt May vast een paar kernprincipes. "Ze heeft een ongelooflijk plichtsbesef. Meer dan elke andere politicus voor wie ik heb gewerkt."

Maar de premier is ook doordrenkt van de tradities van de Conservatieve Partij. "Ze is aartsconservatief en dat betekent dat haar beslissingen vaak geënt zijn op het behouden van haar partij." Wilkins denkt dat dit voortkomt uit haar opvoeding. May groeide op als enigst kind in een domineesgezin in Oxfordshire. Haar moeder was een fervent supporter van de Conservatieve Partij.

"Haar man is haar belangrijkste politiek adviseur"

Volgens de speechschrijver speelt Philip May, de man van Theresa May, een belangrijke rol. Hij is net als zijn vrouw opgegroeid in de Conservatieve Partij. Wilkins kan zich herinneren dat hij niet Theresa, maar Philip moest overtuigen in 2017 om nieuwe verkiezingen te houden.

"May heeft maar een kleine kring van adviseurs. Haar man is haar belangrijkste politiek adviseur. Zij zijn als koppel ongelooflijk sterk. Sterker dan welk politiek koppel waar ik ooit mee heb gewerkt." Wilkins denkt dat Philip zijn vrouw ervan overtuigt dat ze het juiste doet. "Hij vertelt haar dat ze het juiste doet en dat ze de deal er alsnog door kan krijgen."

Speechschrijver Chris Wilkins: Theresa May en haar man Philip zijn sterker dan elk ander politiek koppel dat ik ken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.