Of het brexit-drama materiaal is voor een boek, wordt Lord Dobbs wel eens gevraagd. "Bij een boek ga je uit van de realiteit en zet je het wat dikker aan, in dit geval moet je de werkelijkheid afzwakken om het geloofwaardig te maken."

Hij schreef de boeken waarop de succesvolle Netflix-serie House of Cards is gebaseerd, en putte daarbij vol uit zijn ervaring als lid van het House of Lords. Lord Dobbs kent het klappen van de zweep, was als conservatief ooit adviseur van premier Margaret Thatcher, overleefde de IRA-aanslag in Brighton en diende onder premier John Major als adjunct-partijvoorzitter van de Conservatie Partij. Momenteel is hij lid van het Britse Hogerhuis.

Wat hij nu voor zijn ogen ziet voltrekken is de fictie voorbij. "Niemand die goed bij zijn hoofd is doet wat wij aan het doen zijn, en dat zeg ik als aanhanger van een brexit. Maar het gaat om de personen."

'In House of Cards weten mensen nog wat ze doen'

De persoonlijke motieven van de hoofdrolspelers overstijgen wat hem betreft namelijk de politiek. "In House of Cards weten mensen nog wat ze aan het doen zijn. Als iemand wordt afgezet, dan diende dat een doel. Het is op dit moment heel moeilijk te achterhalen wat we eigenlijk willen in het parlement. We struikelen van de ene non-oplossing naar de andere."

Het enige wat Dobbs kan doen is kijken naar de verschillende karakters in het brexit-drama, zoals hoofdrolspeelster Therese May: "Ze is zo interessant omdat ze de vastberadenheid heeft van een bokser. Ze krijgt klappen, gaat neer, maar voor er tot tien geteld is staat ze weer op. En dat doet ze telkens opnieuw."

Lees ook

Een ander karakter is natuurlijk Labourleider Jeremy Corbyn, de leider van de oppositie. "Hij is een man die er niet om maalt wat zijn partij hem vertelt. Hij doet het op zijn eigen manier. Niemand weet waar hij voor staat, behalve hijzelf en de groep mensen om hem heen."

Partijdige parlementsvoorzitter Jon Bercow

Of wat te denken van de parlementsvoorzitter, 'speaker' Jon Bercow. "Hij zegt dat het parlement de regels moet aanpassen, treedt ze vervolgens met voeten en doet iets anders." Als karakter in de serie zou hij niet misstaan. "Hij heeft een stikker op zijn auto met de tekst 'bollocks to brexit' (vrij vertaald: de brexit kan de klere krijgen)."

"Ik vermoed dat hij een duidelijke mening heeft over deze zaak die hem beïnvloedt in zijn keuze welke amendementen hij toestaat en welke hij besluit te negeren. Er zijn dus een hoop verborgen agenda's." Naar aanleiding van de ophef over de sticker gaf Bercow overigens aan dat de sticker niet op zijn auto, maar die van zijn vrouw was geplakt.

Een felle discussie in het lagerhuis over de gewraakte 'bollocks to brexit' autosticker.

En dat is alleen maar het Britse lagerhuis. Een aantal Europese politici zijn wat Dobbs betreft zonder meer geknipt voor boek en serie. "President Juncker, oh wauw. Wat zou hij een prachtig karakter zijn", verzucht Dobbs. "Of ik hem geloofwaardig kan maken is een heel ander verhaal. Hij is zo'n technocraat, zonder een goede achtergrond, heeft z'n carrière niet op succes gebaseerd, en ineens is hij president van Europa en vertelt de Engelse kiezers dat ze dom zijn."

'Margaret Thatcher had dit de kop ingedrukt'

Het frustreert lord Dobbs dat hij niet precies kan doorgronden wat de hoofdrolspelers precies beweegt. "Ik wou dat ik wist wat de premier precies beweegt. Het is prima om te zeggen 'brexit is brexit, maar wat bedoelt ze daar nou precies mee? Ze zei: 'geen deal is beter dan een slechte deal', het parlement zegt haar dat het een slechte deal is, maar willen ook geen 'no-deal'."

Het doet hem verlangen naar de overzichtelijkheid van lang vervlogen tijden, toen politici wat hem betreft nog wisten waar ze mee bezig waren. Samenzweerderig: "Mag ik jullie een geheim verklappen? Ik denk dat Margaret Thatcher dit een stuk bloediger de kop had ingedrukt. Ze zou woest zijn geweest."

Bekijk hier de televisiereportage met lord Dobbs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.