Ze wordt al wekenlang weggehoond in het Britse Lagerhuis. Leed een historisch verlies met de stemming over de brexit-deal. En kreeg een motie van wantrouwen ingediend tegen haar en haar regering. En toch lijkt Theresa May onverschrokken door te gaan.

Hoe houdt ze het vol, zullen velen denken. Theresa May heeft de laatste maanden een stortvloed aan kritiek over zich heen gekregen. De Britse premier is een domineesdochter. Haar vader overlijdt tijdens haar studie bij een auto-ongeluk. Haar moeder kort daarna aan de gevolgen van de ziekte MS.

'Niet zozeer sympathiek'

"May heeft een enorm plichtsbesef, is loyaal en heeft een sterk moreel kompas", zegt Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De Britten hebben om een brexit gevraagd dus zullen ze die krijgen. Die vastberadenheid van May dwingt ook wel respect af. "May is niet zozeer sympathiek, ze is heel vasthoudend en laat zich niet van haar pad afbrengen vanwege de peilingen."

In Engeland wordt het wel 'the glass cliff' genoemd. Als het lastig wordt en je staat aan de rand, dan breng je een vrouw in. Zij is cool, ruimt de rommel op en op het eind duw je haar over de rand. "Weinig mannen zouden zich hiervoor laten lenen", zegt Gareth Davies. "Maar May heeft zo'n plichtsbesef, die gaat door."

Pindakaas

Toen The Mail on Sunday May vroeg waar ze toch de energie en het optimisme vandaan haalt om maar door te gaan, antwoordde ze: 'toast met pindakaas'. Of eigenlijk: het liefst slaat ze de toast over en lepelt ze de pindakaas gewoon uit de pot.

"Ze wordt ook wel een 'bloody difficult woman' genoemd. Die naam heeft May zichzelf maar toegeëigend als een soort geuzennaam. Dat is sterk van haar", zegt Julia Wouters. Zo heeft de Britse premier op haar bureau steevast een mok staan met de tekst 'I'm proud to be a bloody difficult woman'.

Opboksen

Wouters schreef het boek 'De zijkant van de macht' over vrouwelijke leiders. "Vrouwen krijgen vaak het nadeel van de twijfel", vertelt ze. "In de politiek moeten ze opboksen tegen vooroordelen en seksisme. Of ze worden aardig genoemd en incompetent of onaardig en competent."

Dat May ondanks alle kritiek doorgaat wijt Julia Wouters aan het feit dat het May lukt om zaken niet persoonlijk te nemen. "Ze gelooft in de opdracht, ook al is ze het inhoudelijk er niet mee eens."

Bekijk hier de reportage over de vasthoudendheid van Theresa May

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.